ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 χαμένα δισ. μας έχει κοστίσει το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου

120 χαμένα δισ. μας έχει κοστίσει το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου

Ένας πρόχειρος, αλλά προσεκτικός υπολογισμός των λαθών στα οποία έχουν υποπέσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι ικανός για να αναδείξει πόσα χρήματα έχει κοστίσει στην Εθνική οικονομία το δίδυμο Τσίπρα Καμμένου.

Δείτε πώς συνέτριψαν την οικονομία οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. με τις δήθεν διαπραγματεύσεις και το Βατερλώ των αδίστακτων περικοπών που εφαρμόζουν ακόμα και τώρα που η χώρα βυθίζεται…

Για την ιστορία και μόνο αξίζει να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM/EFSF) κ. Κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή στις 23 Ιουνίου 2016 ανέβασε το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στα 100 δισ. ευρώ!

Η αλήθεια είναι ακόμα πιο θλιβερή.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης με εκροή καταθέσεων περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο 2015. Παράλληλα, το περίφημο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το Ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε αρχικά 5,4 δισ. ευρώ στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, χρήματα που δεν είχε αλλά τα δανείστηκε από τον ESM/EFSF.
  • Απώλεια 40 δισ. ευρώ από το κλείσιμο των τραπεζών και τον τρόπο που έγινε η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Εξ’ αυτών, περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ περίπου αφορούν την απώλεια που υπέστησαν οι ιδιώτες μικρομέτοχοι των τραπεζών.
  • Στη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το Ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε, άλλα 5,4 δισ. ευρώ για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση το Δεκέμβριο 2015.
  • Τεράστια ζημιά υπέστησαν και οι μικρομέτοχοι των τραπεζών που είδαν απώλειες στο χαρτοφυλάκιό τους της τάξης του 98%, απώλειες περίπου 15 δισ. ευρώ!
  • Σε όλο το χρονικό διάστημα της δήθεν διαπραγμάτευσης του 2015 η κυβέρνηση μάζεψε τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Τα χρήματα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να επιστρέψουν πάλι στα ταμεία και γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση θα δανειστεί από τον ESM/EFSF και το 3ο Μνημόνιο 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

- Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ξεπέρασαν το Μάιο 2016 τα 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπεβλήθη στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, προκύπτει ότι θα δοθούν από το 3ο Μνημόνιο για τη σταδιακή αποπληρωμή ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων νέα δανεικά ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την αύξηση που η κυβέρνηση προκάλεσε.

- Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που δήθεν πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη σκληρή της διαπραγμάτευση απαιτούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δανεικών από το 3ο μνημόνιο(για να καλυφθούν τα ελλείμματα) και τούτο διότι οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων περιορίστηκαν αθροιστικά κατά 11 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ψηφισθέν τον Μάϊο 2014 Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (ΜΠΔΣ 2015-2018).

- Μόνο 60 δισεκατομμύρια θα μας κοστίσει η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Από τη σύγκριση της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας προκύπτει ότι το 2022 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφορά είναι περίπου 30% του ΑΕΠ, δηλαδή μια επιβάρυνση της σχέσης "χρέους-ΑΕΠ" ύψους 60 δισ. ευρώ περίπου.

- Απώλεια 21 δισ. ευρώ εισοδήματος στη διετία 2015-2016 ή 5.000 ευρώ κάθε ελληνικό νοικοκυριό, λόγω της επιστροφής στην ύφεση μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

- Χάθηκε το "μαξιλάρι" των 10,9 δισ. ευρώ των ομολόγων EFSF/ESM

- 10 δισ. ευρώ χάθηκαν από τη μη-απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση Ελληνικών κρατικών ομολόγων (ANFAs & SMPs)

- 9 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος από τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

- Πάνω από 3 δις χάθηκαν από την κατάρρευση των εισπράξεων από την ναυτιλία και από τον τουρισμό λόγω των αλχημειών στις οποίες έχουν προβεί οι εγκέφαλοι των οικονομικών υπουργείων.

- Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ λόγω των capital control.

Αυτό είναι λοιπόν το success story που ευαγγελίζονται οι βουλευτές της συγκυβέρνησης κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους στα τηλεοπτικά κανάλια.

Σχετικές ειδήσεις