ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδού οι συντάξεις που ΔΕΝ θα έκοβε ο Κατρούγκαλος

Ιδού οι συντάξεις που ΔΕΝ θα έκοβε ο Κατρούγκαλος

Ακόμη ένα «μαχαίρι» έπεσε σε 25.000 συντάξεις από χθες (02/08) ενώ οι μειώσεις σε δόσεις πρόκειται να συνεχιστούν.

Η διατήρηση των συντάξεων ήταν για την κυβέρνηση -που έγινε γνωστή ως ο χειρότερος διαπραγματευτής του 2015- η απόλυτη «κόκκινη γραμμή» που χάθηκε, και αποδείχθηκε τελικά πως ήταν άλλο ένα Βατερλό.

Χθες 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου είδαν μειωμένες μέχρι και κατά 22% τις αποδοχές τους λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου που είχε ψηφιστεί στις 08.05.2016, προβλέποντας «τσεκούρι» σε όσες επικουρικές συντάξεις αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Αναλυτικά, από χθες 2 Αυγούστου, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι κυρίως του Δημοσίου και άλλων 10 Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), είδαν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρόλαβε να επανυπολογίσει λίγο περισσότερες από 320.000 συντάξεις, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος αφορά στο ΤΕΑΔΥ. Από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα μειωθούν κατά 8% με 15% μεσοσταθμικά, στο καταβαλλόμενο ποσό.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους των οποίων η νέα επικουρική έχει διαφορά από την παλιά και ταυτόχρονα λαμβάνουν συνολικά (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) ποσά άνω των 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος του δημοσίου με 35ετία και καθαρή κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ και 210 ευρώ επικουρική, θα δει την επικουρική του να μειώνεται στα 180 ευρώ (απώλεια 15%).

Οι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ, είναι στους χαμένους των περικοπών σε αυτή τη φάση.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ισχύουν από χθες, αφορούν τα ακόλουθα ταμεία:

* ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι)

* ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία)

* Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

* Επικουρικό ταμείο των ΕΛΤΑ

* Επικουρικό ταμείο του ΟΤΕ

* Επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΧ).

Περισσότερες μειωμένες συντάξεις τον Σεπτέμβριο

Όμως δεν τελειώνουμε εδώ.

Μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με την σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον 160.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται αφού τότε, η διοίκηση του ΕΤΕΑ θα έχει προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων προκειμένου να προχωρήσει και στις μειώσεις των υπολοίπων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων αφορά τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΜ ενώ μειώσεις θα έχουν επίσης, συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ, οι οποίοι θα δουν τις επικουρικές συντάξεις τους μειωμένες -σε ορισμένες περιπτώσεις- ακόμα και κατά 40%.

Υπενθυμίζεται πως 290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν ήδη υποστεί μία μείωση 32% στα μερίσματα τα οποία έλαβαν από το Ταμείο Πρόνοιας Πολιτικών Υπαλλήλων τον Ιούλιο.

Επίσης, θυμίζουμε ότι πέρσι τον ίδιο καιρό, στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας με τους δανειστές, επιβλήθηκε εισφορά 6% υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, οδηγώντας σε μία ανάλογη οριζόντια μείωση στις αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων.

Σχετικές ειδήσεις