ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας από το φθινόπωρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας από το φθινόπωρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο «μικροσκόπιο» των φοροελεγκτικών μηχανισμών, με ασφυκτικούς ελέγχους, μπαίνουν από το φθινόπωρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδίως οι κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν. Μάλιστα οι έλεγχοι θα γίνουν με την βοήθεια ξένων τεχνοκρατών.

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές στο «στόχαστρο» των ελέγχων - Περίπου 1 στους 2 δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με την «Καθημερινή» από το φθινόπωρο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.

Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Ελεγχοι ανά κατηγορία

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ.

Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ξένοι τεχνοκράτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό του νέου κύκλου ελέγχων έχουν συνδράμει τεχνοκράτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, εννέα στελέχη της ΓΓΔΕ εκπαιδεύτηκαν μέσω ειδικών σεμιναρίων πριν από λίγους μήνες (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου) επί τρεις εβδομάδες, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι. Η εκπαίδευση αφορούσε τόσο στο κομμάτι της διενέργειας των ελέγχων, όσο και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων, ενώ παρόμοια τεχνική βοήθεια αναμένεται και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, σημαντική είναι η συνδρομή και της τεχνικής βοήθειας που παρέχουν οι δανειστές της χώρας στην ελληνική διοίκηση.

Σχετικές ειδήσεις