ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χέρι» στις καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου βάζει η κυβέρνηση

«Χέρι» στις καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου βάζει η κυβέρνηση

Πάνω από 30% έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου.

Να βάλει ακόμα περισσότερο «χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς σχεδιάζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απογοητευτική εικόνα των εσόδων που παρουσίασε η ελληνική οικονομία.

Με τον φόβο της ενεργοποίησης του «κόφτη» να πλανάται πάνω από την οικονομία, το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ετοιμάσει τις λίστες με τους λογαριασμούς που θα μπει το «χέρι» των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί άλλωστε προς τους δανειστές για είσπραξη 2,050 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές ενώ για τις «νέες οφειλές» έχουν δεσμευτεί για είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο.

Η εισπρακτική επιδρομή της κυβέρνησης όμως δεν σταματάει εδώ. Δυο μέτρα που αναμένεται να μπουν το γρηγορότερο σε εφαρμογή είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί με στόχο να καλυφθεί το 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και το 55% έως το τέλος του2016.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ήδη γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 30%.

Μάλιστα σε τουλάχιστον 755.806 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 60.732 κατασχέσεις, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.492.088 οφειλέτες. Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί».

Σχετικές ειδήσεις