ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» σε 160.000 επικουρικές συντάξεις από την Παρασκευή (2/9)

Έρχεται «ψαλίδι» σε 160.000 επικουρικές συντάξεις από την Παρασκευή (2/9)

Από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έρχεται το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος.

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, οι πληρωμές των επικουρικών γίνονται πλέον τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, περίπου 160.000 δικαιούχοι θα υποστούν συνολικά μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10% -12%.

Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ταμείων οι μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσουν και το 25% - 30%. Αυτές οι μειώσεις αφορούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχους των πρώην ευγενών ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπερέβαιναν τα 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, πριν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου είχαν καταγραφεί περίπου 183.000 συντάξεις άνω των 350 ευρώ, οι οποίες βρίσκονται ήδη στη ζώνη υψηλού κινδύνου για περικοπές και αφορούν κυρίως συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

epikourikes 2

Το πρώτο κύμα των μειώσεων εφαρμόσθηκε στις πληρωμές των επικουρικών συντάξεων του τρέχοντος μήνα και εκτιμάται ότι ο αριθμός των «χαμένων» άγγιξε περίπου τα 45.000 με 50.000 άτομα.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα έρθει το δεύτερο κύμα των περικοπών, ενώ ο τρίτος γύρος των περικοπών θα γίνει τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο και Δεκέμβριο και θα αφορά μόνο την αναδρομική παρακράτηση των ποσών των συντάξεων από την 1η Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, «στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων».

Η υλοποίηση των μειώσεων σε τρεις διαφορετικές φάσεις έχει σχέση με την πρακτική - τεχνική δυσκολία της ΗΔΙΚΑ να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων, που είναι 1,6 εκατομμύριο, πριν από τις πληρωμές του Αυγούστου. Ο τρίτος γύρος των περικοπών ο οποίος θα εφαρμοστεί με τις πληρωμές των συντάξεων του Οκτωβρίου θα ολοκληρώσει τελικά όλη τη διαδικασία επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων οι οποίες στο σύνολο τους είναι 1,6 εκατομμύριο (στο πρώην ΕΤΕΑ υπάρχει 1,1 εκατομμύριο).

Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) έχουν ήδη ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο επανυπολογισμού περίπου 820.000 συντάξεων, από τις οποίες οι περίπου 160.000 συντάξεις θα υποστούν μειώσεις που θα φανούν με τις πληρωμές των δικαιούχων τον επόμενο μήνα.

Σχετικές ειδήσεις