ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Επιστημονική φαντασία η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Bloomberg: Επιστημονική φαντασία η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το πρακτορείο Bloomberg, τις διαρροές από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πρόκειται σύντομα να βγει ξανά στις αγορές.

Την ώρα που ξαναρχίζει ένας νέος σκληρός γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης με τους δανειστές, οι αναλυτές του Bloomberg αναφέρουν χαρακτηριστικά πως, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν τα θέλει κανείς, ενώ έχουν αποφέρει τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζεται μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ως προς το ποιος χρηματιστηριακός δείκτης έχει τις χειρότερες επιδόσεις.

Η έντονη αβεβαιότητα από μεριάς επενδυτών δεν φαίνεται να υποχωρεί, ενώ κάποιοι μάλιστα επιμένουν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές εάν πρώτα δεν διαφανεί το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, σε αυτό το κλίμα και όσο η τωρινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

«Όσο οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά, στην καλύτερη περίπτωση, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, ότι θα ξανακυλήσει, θα έχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής έρευνας της Emso Asset Management Patrick Esteruelas, σύμφωνα με την Ημερησία.

Για τον Esteruelas της Emso, η δυνατότητα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μετά και από μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να παράσχουν μια «τεχνική στήριξη» για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, δεν φαίνεται εφικτό. Μακροπρόθεσμα «έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέχρι να διαφανεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο κοντά στην έξοδο», καταλήγει.

Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο υψηλές, ο στόχος της Ελλάδας να δοκιμάσει να βγει στις αγορές του χρόνου, πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών τίτλων που αξιολογήθηκαν από το ανάλογο εργαλείο του Bloomberg, τους τελευταίους τρεις μήνες. Και αυτό παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να διασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές.

Την υστέρηση της Ελλάδας παρατηρεί και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intel που σημειώνει πως η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την επόμενη υποδόση. «Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές συμμετοχής της Ελλάδας στο QE και η ελάφρυνση του χρέους – δύο θετικοί καταλύτες – μοιάζουν ολοένα και πιο μακρινές, με την πάροδο του χρόνου», τονίζει.

Σχετικές ειδήσεις