ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις: Οι θεσμοί ήρθαν και θέλουν να βάλουν χέρι στο «Υπερταμείο»

Διαπραγματεύσεις: Οι θεσμοί ήρθαν και θέλουν να βάλουν χέρι στο «Υπερταμείο»

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι το σημείο αιχμής του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών, οι οποίοι επέστρεψαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Το ζήτημα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει λόγο για το υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαρρεύσει ότι για τη θέση αυτή είχε «κλειδώσει» ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ, δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι η θέση έχει καλυφθεί.

Το πρώτο ραντεβού του κ. Τσακαλώτου με τα τεχνικά κλιμάκια, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Οι συζητήσεις αφορούν στα 15 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να εκπληρωθούν για να λάβει η χώρα την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Δεν συμφωνήσαμε ακόμα

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, αλλά και τα άλλα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για το «Ελληνικό», το πακέτο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, την Εγνατία Οδό κ.ά.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 2 ώρες και ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση κυβέρνησης - εκπροσώπων των θεσμών με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Επίσης αύριο, αναμένεται να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στις 10 το πρωί το ραντεβού των Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών

Σε μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος θα προχωρήσουν αύριο (13/09) το πρωί η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Η συνάντηση ορίστηκε για τις 10.00 και από την κυβέρνηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Θα ακολουθήσει (11.30) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Σχετικές ειδήσεις