ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα Δάνεια: Νέος εφαρμοστικός σκούπα - Τι προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Κόκκινα Δάνεια: Νέος εφαρμοστικός σκούπα - Τι προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Στη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού συμφώνησαν κυβέρνηση και Θεσμοί για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή εφαρμοστικός - "σκούπα" με τη διαδικασία κατ'επείγοντος, ώστε να κλείσουν οι θεσμικές αλλαγές στα κόκκινα δάνεια πριν της 29/9 που συνεδριάζει το EWG.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του πτωχευτικού νόμου 4336. Τις επόμενες μέρες η επιτροπή θα πρέπε να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το οποίο θα σταλεί στους θεσμούς και θα συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αν και παραμένουν τεχνικές εκκρεμότητες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης ανέφερε χθες τι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα είναι μια διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων , με ανάλογες ρυθμίσεις των οφειλών της. Τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η ρύθμιση των οφειλών τους προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες θα αποφασίζει η Επιτροπή των πιστωτών μετά από εισήγηση ειδικού αξιολογητή ενώ η τελική απόφαση θα επικυρώνεται από δικαστή.

Αν και η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων , αν πρόκειται για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλές οφειλές, τότε η βιωσιμότητα θα κρίνεται από ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα όργανα που θα εφαρμόσουν τον νόμο. Θα προβλέπεται η δημιουργία ενός σώματος , ο «Διαχειριστής αφερεγγυότητας», που θα επεμβαίνει άμεσα εάν κάποιος βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική θέση”, με στόχο την εξυγίανση των περισσότερων περιπτώσεων με βάση την αρχή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στη συνάντηση, με τους θεσμούς, εξετάστηκαν, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και οι επικείμενες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις