ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα παράδοξα των συντάξεων: Περικοπές, αδικίες και λάθη

Τα παράδοξα των συντάξεων: Περικοπές, αδικίες και λάθη

Περικοπές, αδικίες, λάθη αλλά και περιπτώσεις απόλυτου παραλογισμού χαρακτηρίζουν τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Το Newsbomb.gr εντόπισε σημεία-«παράδοξα», τα... «μεταφράζει» και αποκαλύπτει τα θύματά του!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΠΡΩΤΟ:

Το «μάρμαρο» θα πληρώνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με υψηλό συντάξιμο μισθό αλλά και περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Αντί να επιβραβεύονται, θα λαμβάνουν μειωμένες κύριες συντάξεις σε σχέση με όσες έπαιρναν.

Ετσι, ένας ασφαλισμένος που είχε υψηλό μισθό στο μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού του βίου, και πλήρωνε υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές απο έναν αλλο που είχε χαμηλότερες αποδοχές, θα υποστεί τεράστιες μειώσεις στην μελλοντική του σύνταξη. Αλλα και ένας ασφαλισμένος που επέλεξε να παραμείνει στην αγορά εργασίας περισσότερα χρόνια απο κάποιον αλλο (και να έχει περισσότερα χρόνια ασφάλισης)θα πάρει σύνταξη με τεράστιες μειώσεις.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου ευνοούνται οι χαμηλόμισθοι και όχι οι υψηλόμισθοι, και έτσι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 35%, εξαιτίας της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Μελλοντικός συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 800 ευρώ, θα λάβει 678 ευρώ (έπαιρνε: 864 ευρώ). Δηλαδή 186 ευρώ λιγότερα.

2. Μελλοντικός συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ, θα λάβει 808 ευρώ (έπαιρνε: 960 ευρώ). Δηλαδή 152 ευρώ λιγότερα.

3. Μελλοντικός συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ, θα λάβει 901 ευρώ (έπαιρνε: 1.197 ευρώ). Δηλαδή 296 ευρώ λιγότερα.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Οι επικουρικές συντάξεις... μόνο επικουρικές τελικά δεν είναι! Τωρινός συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 450 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου θα πάρει 178 ευρώ επικουρική σύνταξη. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, συνταξιούχος με 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, θα λάβει επικουρική 144 ευρώ! Δηλαδή παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος ασφαλισμένος έχει υψηλότερο ποσό συντάξιμων αποδοχών από τον πρώτο, αυτό δεν του «ανοίγει» και την πόρτα για μεγαλύτερη επικουρική.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΡΙΤΟ:

Χάνουν το ΕΚΑΣ όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν 664 ευρώ ακαθάριστη σύνταξη! Δηλαδή ο νόμος Κατρούγκαλου αντί να ενισχύει οικονομικά την συγκεκριμένη αδύναμη ομάδα συνταξιούχων, αποφασίζει να τους στερήσει το συγκεκριμένο επίδομα, και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017 να τους το καταργήσει. Έτσι συνολικά 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν δραματικές μειώσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές, εξαιτίας της περικοπής του βοηθήματος. Συγκεκριμένα φέτος θα το χάσουν 120.000 και μέχρι το τέλος του 2017 άλλοι 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΕΤΑΡΤΟ:

Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου θεσπίζει όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας τα 55 έτη. Αυτό σημαίνει ότι, αν μία γυναίκα 40 ετών, με παιδί, χάσει τον σύζυγό της από εργατικό ατύχημα ή τροχαίο, δεν θα δικαιούται ενίσχυση από το κράτος. Δεν θα δικαιούται τη σύνταξη χηρείας! Και θα πρέπει να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να την διεκδικήσει.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΠΕΜΠΤΟ:

Μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι παράλληλα εργάζονται. Δηλαδή ένας συνταξιούχος που λαμβάνει γύρω στα 400 ευρώ, θα πρέπει να αναγκαστεί να επιβιώσει με αυτό το ποσό σύνταξης, να μην αναζητήσει ένα επιπλέον εισόδημα και να πεθάνει στην πείνα! Γιατί εάν παράλληλα για να ζήσει αναγκαστεί, ακόμα και σε αυτή την ηλικία- (καθότι συνταξιούχος!) να εργαστεί, το κράτος αντί να τον βοηθήσει, του κόβει πάνω από το μισό της σύνταξής του!

Σχετικές ειδήσεις