ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή: Δείτε πότε θα γίνονται κατασχέσεις λογαριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο

Προσοχή: Δείτε πότε θα γίνονται κατασχέσεις λογαριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο

Αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών, με μια νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

Η ΓΓΔΕ, μέσω της νέας εγκυκλίου, δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με το ακατάσχετο όριο για τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά παρακάτω τις ενδεικτικές ερωτήσεις - απαντήσεις που προκύπτουν βάσει του νέου νομοθετήματος

Σε τι ποσό διαμορφώνεται το ακατάσχετο στον τραπεζικό μου λογαριασμό;

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ορίζεται ως ακατάσχετο όριο το πόσο των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο και ο φορολογούμενος έχει έως και 1.500 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε το κράτος θα μπορεί να προχωρά σε κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από 1.500 ευρώ, τότε θα επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το σχετικό νομοθετικό κείμενο, το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

Υπάρχει δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής είσπραξης από τον λογαριασμό μου;

Ναι. Σύμφωνα, πάντα, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθώ αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη;

Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη (προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις