ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αλτρουισμός των χιμπατζήδων

Ο αλτρουισμός των χιμπατζήδων
Ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων...

Ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων, καθώς σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οι χιμπατζήδες, ιδίως οι θηλυκοί, προσφέρουν βοήθεια σε άλλα μέλη του είδους τους.

Οι επιστήμονες του κορυφαίου στον κόσμο αμερικανικού κέντρου έρευνας Yerkes για τους μεγάλους πιθήκους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με επτά χιμπατζήδες, οι οποίοι, όταν κλήθηκαν να διαλέξουν αν θα έχουν μια μπανάνα μόνο για τους ίδιους ή μια μπανάνα για αυτούς και άλλη μία για τους συντρόφους τους, προτίμησαν τη δεύτερη «κοινωνική» επιλογή σε ποσοστό από 53% έως 67%.

Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, οι στενότεροι γενετικά συγγενείς των ανθρώπων, δεν νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.

Η διαπίστωση αυτή ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη του αλτρουισμού στους ανθρώπους και παράλληλα αυξάνει τα κοινά που μοιραζόμαστε με τους χιμπατζήδες, οι οποίοι, σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες, μπορούν να κυνηγήσουν με δόρατα, να παίξουν με αυτοσχέδιες κούκλες και να θρηνήσουν τους νεκρούς τους.

Έτσι, μάλλον ανατρέπεται η κυρίαρχη αντίληψη ότι ο αλτρουισμός αναπτύχθηκε μόνο αφότου οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τα άλλα πρωτεύοντα (πιθήκους), πριν από περίπου 6 εκατ. χρόνια.