ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δανειστές «ξεγράφουν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο της Ελλάδας

Οι δανειστές «ξεγράφουν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο της Ελλάδας

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα συζητήθηκε…χωρίς την Ελλάδα σε συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (MNI), σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, οι Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έγινε λόγος για «αδιέξοδο» σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Όπως όλα δείχνουν, το χρέος αναδεικνύεται σε ένα νέο μέσο πίεσης προς την Ελλάδα, ενώ η κάθετη άρνηση των Ευρωπαίων δανειστών, κυρίως του Βερολίνου, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, θα κρίνει τελικά και τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου, το οποίο ως γνωστόν τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης και μάλιστα το θέτει ως προϋπόθεση προκειμένου να λάβει μέρος στο τρίτο μνημόνιο.

Ταυτόχρονα δείχνει να εξανεμίζεται και το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι σε αντάλλαγμα των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, η χώρα μας θα πετύχαινε ελάφρυνση χρέους.

Μάλιστα, η σκληρή στάση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη φαίνεται και από το «μπαράζ» δημοσιευμάτων των γερμανικών εφημερίδων μετά το χθεσινό (10/10) Eurogroup, τα οποία αναφέρουν ότι μετά από τυχόν ελάφρυνση χρέους, θα ακολουθήσει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως καταδείχθηκε από τη συνάντηση, ακόμα και η ευρωπαϊκή πλευρά αρχίζει να βλέπει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο της Ελλάδας, είναι μάλλον δύσκολη, ενώ ακόμα απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει το δύσκολο θέμα των εργασιακών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν είναι πιθανή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως το τέλος του 2016.

Σόιμπλε: «Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα και θα καταβάλλει τη δόση πριν το τέλος του 2016»

Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το τοπίο γύρω από το τρίτο μνημόνιο, καθώς ο Γερμανός Υπ.Οικ, διέψευσε τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα θα καταβάλει δόση πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Πρόκειται για δήλωση η οποία έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την διαμετρικά αντίθετη δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου του Ταμείου στην Süddeutsche Zeitung, ο οποίος είχε διαψεύσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Οι σημερινές (11/10) δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν λίγο μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN και αναδεικνύουν τις σημαντικά διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ όσον αφορά την υπόθεση της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις