ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2017 – Αυτό είναι το σενάριο που θα αλλάξει τα δεδομένα!

ΕΝΦΙΑ 2017 – Αυτό είναι το σενάριο που θα αλλάξει τα δεδομένα!

Αναζητείται λύση για χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ στις ευπαθείς ομάδες -Προϋπόθεση η θετική πορεία των εσόδων

Αλλαγές με στόχο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2017 σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων και κυρίως σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η θετική εξέλιξη στην πορεία των εσόδων, εφόσον συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αλλαγές, με τα σενάρια να κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή ενός αφορολόγητου ποσού είτε ο αρχικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλός ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις όταν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.

Το αφορολόγητο θα μπορούσε να διαμορφωθεί, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, στις 50.000 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα (π.χ. 30.000 ευρώ) και από κει και πάνω να εφαρμοστεί μία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές για να πιάσει όλες τις αξίες των ακινήτων.

Η λογική του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος να επιβάλλεται στη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων και όχι η διπλή φορολογία που εφαρμόζεται σήμερα (μεμονωμένα σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συμπληρωματικός φόρος σε συνολική αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ).

Ωστόσο, όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα έχουν κοινό παρονομαστή το τελικό ποσό είσπραξης, που δεν είναι άλλο από 2,65 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις