ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγάλος και σίγουρος» ο ΕΝΦΙΑ χωρίς χασούρα για τα κρατικά ταμεία

«Μεγάλος και σίγουρος» ο ΕΝΦΙΑ χωρίς χασούρα για τα κρατικά ταμεία

Σχέδια επί χάρτου για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 από το οικονομικό επιτελείο που σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνει πέντε αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει σήμερα.

ΟΛΑ ΕΝ ΤΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Στόχος η ελάφρυνση ευπαθών ομάδων και οι μικρές ιδιοκτησίες, χωρίς ωστόσο να βληθεί το τελικό ποσό είσπραξης που προσδοκά το ΥΠΟΙΚ από το χαράτσι των 2,65 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, πρώτον, συζητείται η κατάργηση του διπλού φόρου που εφαρμόζεται σήμερα της ξεχωριστής φορολόγησης για κάθε ακίνητο και ο «συμπληρωματικός» φόρος για την ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Αν ισχύσει η αλλαγή θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος και η απώλεια θα καλυφθεί ή από υψηλότερους συντελεστές για την μεγάλη περιουσία ή το αφορολόγητο για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, από τα 200.000 ευρώ που μειώθηκε φέτος, το 2015 ήταν 300.000 ευρώ, θα μειωθεί περαιτέρω.

Δεύτερον, η διεύρυνση της βάσης του φόρου μέσω της φορολόγησης των ακινήτων εκτός σχεδίου εκτός σχεδίου οικόπεδα, χωράφια, κλπ με υψηλότερο φόρο από αυτόν του 2016 από ξεκινά από το 1 ευρώ και φτάνει τα 16 ευρώ το στρέμμα.

Τρίτον, η ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 150.000 ευρώ.

Τέταρτον, για τις ευπαθείς ομάδες, όσους λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής του φόρου έχουν έκπτωση από 50% έως και 100%. Στην προκειμένη εξετάζεται στον υπολογισμό του εισοδήματος να μην υπολογίζονται εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος αλλά παρότι προνοιακά υπολογίζονταν ως και φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τέτοια επιδόματα είναι τα στήριξης τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ, η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των ολικώς τυφλών ή των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80% καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου.

Επίσης τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ, το ΕΚΑΣ.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επιδόματα είχαν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος αλλά υπολογίζονται για την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Πέμπτον, προσπάθεια εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος ως τα τέλη Μαΐου ώστε ο ΕΝΦΙΑ να βγεί αμέσως μετά και να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων από 5 δόσεων στην αποπληρωμή του.

Σχετικές ειδήσεις