ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Βαθύτερη η ύφεση από ό,τι περιμέναμε για το 2015

ΕΛΣΤΑΤ: Βαθύτερη η ύφεση από ό,τι περιμέναμε για το 2015

Μεγαλύτερη της αρχικά υπολογισμένης ήταν τελικά ή ύφεση για το 2015, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 1,3% του ΑΕΠ από 0,9% του ΑΕΠ που είχε αρχικά καταγραφεί.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ισόποση αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας μέσω υπερφορολόγησης και στάσης πληρωμών.

Η αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οφείλεται στην υποεκτίμηση των επιπτώσεων από την πιστωτική ασφυξία, το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.

Με βάση τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, η μείωση κατά 1,3% προήλθε από τα εξής:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο 2016 (ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,8% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2% έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3% έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού φέτος προβλέπεται ύφεση 0,3%, ενώ για το 2017 προβλέπεται να υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.

Σχετικές ειδήσεις