ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαραζώνει» και ο τουρισμός - Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στα έσοδα για την Ελλάδα

«Μαραζώνει» και ο τουρισμός - Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στα έσοδα για την Ελλάδα

Τεράστια είναι η πτώση που εμφανίζουν τα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου οι απώλειες για την εθνική οικονομία να ξεπερνούν πλέον τα 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», η πτώση τον φετινό Αύγουστο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ της δεκαετίας που διανύουμε, καθώς, με εξαίρεση το 2010, που σημειώθηκε πτώση 5,5%, όλα τα προηγούμενα χρόνια τον μήνα αιχμής της ταξιδιωτικής κίνησης τα τουριστικά έσοδα κινούνταν με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση.

Πτωτικά κινήθηκαν, με εξαίρεση τον Μάρτιο, όλους τους μήνες, τα τουριστικά έσοδα κατά τη φετινή σεζόν. Τα δύο υψηλότερα ποσοστά πτώσης σημειώθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο.

Οι τουριστικοί φορείς της χώρας είχαν προειδοποιήσει για την κάμψη των εσόδων, τονίζοντας ότι ο «φθηνός τουρισμός» που ήρθε στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που είχε η Τουρκία από τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήματος. Η προσφυγική κρίση αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας επηρέασαν φέτος τον ελληνικό τουρισμό.

Παράλληλα, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσε ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο, πρώτο μήνα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η μείωση των δαπανών Βρετανών επισκεπτών στη χώρα μας υπερέβη το 35%, ενώ μέχρι τότε οι Βρετανοί αποτελούσαν μία από τις πιο δυναμικές κατηγορίες τουριστών.

Επιπλέον, η αύξηση των διεθνών αφίξεων από το δεύτερο μισό του έτους και μετά οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις μειωμένες τιμές που αναγκάστηκαν να προσφέρουν στις ξένες αγορές οι Ελληνες ξενοδόχοι, προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 9,85 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της πτώσης συνιστά αρνητικό ρεκόρ για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, η πτώση σε ποσοστό 9,2% περιόρισε τις εισπράξεις στα 3,16 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο διεθνών αφίξεων τόσο στο οκτάμηνο όσο και τον Αύγουστο καταγράφεται μικρή αύξηση. Σημειώνεται ότι οι καλύτερες χρονιές σε επίπεδο ποσοστιαίων αυξήσεων στα τουριστικά έσοδα για τη χώρα σε σχέση με το οκτάμηνο και τον Αύγουστο ήταν το 2013 και το 2014.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα φέτος καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στην τελευταία ενημερωτική έκθεση που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (World Travel and Tourism Council).

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο βάζει την Ελλάδα όπως και την Τουρκία στο «κάδρο» των χωρών με απώλειες στα τουριστικά τους έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους. Ετσι, μεταξύ των 23 χωρών που είχε στην τελευταία του έκθεση διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα παρουσίαζε την τρίτη υψηλότερη ποσοστιαία πτώση στα τουριστικά έσοδα μετά την Τουρκία και τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Κύπρος και η Ισπανία καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στα τουριστικά έσοδα ενισχύοντας την εθνική τους οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις