ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αριστερό «success story»: Η μεγάλη φοροδιαφυγή συνεχίζεται και ο ελληνικός λαός ματώνει

Αριστερό «success story»: Η μεγάλη φοροδιαφυγή συνεχίζεται και ο ελληνικός λαός ματώνει
Ήταν στις 20 Μαρτίου 2015, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας η αναζήτηση εσόδων που θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ».

ΣΕ ΒΕΡΤΙΓΚΟ Ο ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ – «ΦΟΥΣΚΑ» ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – EΛΕΓΧΟΙ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΧΕΛΩΝΑΣ, ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ

Μόλις έναν μήνα πριν, κορυφαίο στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, είχε επίσης τονίσει από τη μεριά του: «Αν ελεγχθούν τα 52.000 εμβάσματα που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο του Μνημονίου, μπορούν να μαζευτούν πάνω από 2-2,5 δισ. ευρώ διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο». Τον Απρίλιο του 2015 ένα ακόμα κυβερνητικό στέλεχος, ο τότε Υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, είχε επισημάνει σε βελγική εφημερίδα ότι από το κυνήγι της «μεγάλης φοροδιαφυγής» το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εισπράξει 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

Πράγματι, μια κυβέρνηση της Αριστεράς όφειλε, όχι μόνο στην ιστορία της αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει την φοροδιαφυγή που σχετίζεται με τον μεγάλο πλούτο. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση οι εξαγγελίες, τα μεγάλα λόγια, οι πομπώδεις υποσχέσεις αποδείχτηκαν κενό γράμμα.

Ποια είναι η αλήθεια; Ότι και στο πεδίο της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα. Ότι δεν μπορούν να ασκήσουν στοιχειώδη έλεγχο και οι διαδικασίες τις οποίες εφάρμοσαν, έστω και πλημμελώς, είχαν τόσα κενά που δεν έφεραν παρά ελάχιστα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Όχι δεν το λέμε εμείς, το παραδέχονται χωρίς ντροπή τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη από το βήμα της Βουλής. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, ο οποίος πριν λίγες ημέρες κατέθεσε στοιχεία στη Βουλή που αποδεικνύουν ότι στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαρχαριών και το «μαύρο χρήμα», η κυβέρνηση έχει κάνει μια μεγαλειώδη… τρύπα στο νερό.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά το μέγεθος της αποτυχίας των φοροελεγκτικών μηχανισμών που αποκάλυψε ο αρμόδιος Υπουργός:

- Από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη αξιοποίησής της έχουν ολοκληρωθεί μόλις 177 έλεγχοι (σε σύνολο 2.062 προσώπων), έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 225,4 εκατ. ευρώ αλλά στο ταμείο έχουν μπει μόλις 37,6 εκατομμύρια. Δηλαδή για κάθε 10 ευρώ βεβαιωμένου φόρου, το ελληνικό κράτος καταφέρνει να εισπράξει 1,66 ευρώ!

- Στην άλλη… πολυτραγουδισμένη λίστα, τη λίστα Μπόργιανς, έχει ξεκινήσει έλεγχος για 60 πρόσωπα που υπάρχουν σε αυτή (και άλλα 22 «εμπλεκόμενα»), αλλά δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένας και φυσικά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

Μόνο στα όνειρα…

Μεγάλες προσδοκίες είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση και για τον έλεγχο στα εμβάσματα του εξωτερικού. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι αφορούν 1.491 υποθέσεις από τις οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 632 και τα βεβαιωμένα πρόστιμα στα «χαρτιά» φτάνουν τα 308 εκατ. ευρώ.

Και αναφέρουμε στα «χαρτιά», αφού από αυτά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τα πόσα πραγματικά έχουν εισπραχθεί ενώ οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών τα 308 εκατ. ευρώ θα τα δουν μόνο… στα όνειρά τους. Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση στην κυβέρνηση έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο, καθώς ο νόμος Παπακωνσταντίνου (3888/2010), με βάση τον οποίο επιβάλλονται τα πρόστιμα, φαίνεται πως «μπάζει».

Ειδικότερα, με μια πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά απόφαση, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε πλήρως τον Μιχάλη Χατζηγιάννη για την υπόθεση εμβασμάτων 5 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έστειλε στην Κύπρο. Έτσι, η εφορία καλείται να επιστρέψει στον δημοφιλή καλλιτέχνη 800.000 ευρώ, ακυρώνοντας επίσης τα πρόστιμα 4 εκατ. ευρώ που του είχαν επιβληθεί. Πλέον, στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει δεδικασμένο και τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ακυρώσουν πρόστιμα εκατομμυρίων και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Και οι «επιτυχίες» κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής συνεχίζονται

Από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκαν 141 έλεγχοι το 8μηνο του 2016, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 435,3 εκατ. ευρώ, και εισπράχθηκαν 73,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για κάθε 10 ευρώ βεβαιωμένου προστίμου, εισπράχθηκαν 1,7 ευρώ!

Τουλάχιστον, η κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων, για το οποίο πριν από έναν μήνα ο Τρύφων Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι γνωρίζει τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν την ιστορία και ποιοι εξυπηρετούνται. Να θυμίσουμε εδώ ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι από την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων το Ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε περί τα 2 δισ. ευρώ!

Ε, λοιπόν, στο 9μηνο του 2016 έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 2,4 εκατ. ευρώ. Προσοχή, 2,4 εκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια.
Με άλλα λόγια το ένα χιλιοστό του ποσού που θα έπρεπε, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, να εισπράττει το ελληνικό δημόσιο. Τώρα, πόσα από τα 2,4 εκατ. ευρώ έχει μπει στα δημόσια ταμεία, παραμένει άγνωστο.

Είναι προφανές ότι η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι διπλή: Από τη μια, οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμό χελώνας, από την άλλη τα πρόστιμα που βεβαιώνονται με αυτούς τους ελέγχους ουσιαστικά δεν εισπράττονται ποτέ!

Πάμε δυνατά λοιπόν. Τσακίζουμε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ασύλληπτους φόρους και εισφορές. Κάνουμε τον Έλληνα νοικάρη στο ίδιο του το σπίτι, με ΕΝΦΙΑ, χαράτσια και φόρους κληρονομιάς επιπέδου… Κυανής Ακτής. Στέλνουμε επιστολές στους συνταξιούχους για να «μασκαρέψουμε» το πετσόκομμα των συντάξεων. «Μαγειρεύουμε» τον υποκατώτατο μισθό. Σπάμε τον «κουμπαρά» των μελλοντικών συντάξεων, για να πληρώσουμε τις υφιστάμενες. Δημιουργούμε τους εργαζόμενους των 100 ευρώ. Συλλαμβάνουμε καστανάδες και κουλουράδες. Αλλά δεν μπορούμε (;) να χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή, το «μαύρο χρήμα» και το λαθρεμπόριο καυσίμων.

«Σύντροφοι» στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι ένας ανασχηματισμός θα σας σώσει; Το παγόβουνο που έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα και θα βυθίσει αύτανδρη την ελληνική οικονομία το βλέπετε, ή συνεχίζετε να απολαμβάνετε τις μελωδίες που ακούγονται από την ορχήστρα της εξουσίας;

Σχετικές ειδήσεις