ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι άδεια τα ταμεία στα… Ταμεία – Ο OAEE στη χειρότερη κατάσταση

Πάλι άδεια τα ταμεία στα… Ταμεία – Ο OAEE στη χειρότερη κατάσταση
Μπορεί να έχει απομείνει ένα ολόκληρο τρίμηνο μέχρι το κλείσιμο του έτους, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και πάλι στο «κόκκινο» αφού έχουν σχεδόν εξαντλήσει ολόκληρη την κρατική επιχορήγηση που προβλεπόταν για το 2017.

«Πρωταθλητής» για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ο ΟΑΕΕ αφού σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη απορροφήσει 835 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 834 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από τη «φυγή» χιλιάδων επαγγελματιών που έσπευσαν να κλείσουν τα «μπλοκάκια» προκειμένου να απαλλαγούν από τις εξαιρετικά υψηλά εισφορές που πρέπει να πληρώσουν. Από την άλλη ακόμα και οι ασφαλισμένοι που παραμένουν ενεργοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους εμπρόθεσμα. Αν η «αιμορραγία» του Ταμείου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, δεδομένων των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων.

Από την άλλη ούτε τα άλλα ταμεία βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Ενδεικτικά, το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 83,9% των επιχορηγήσεων για το 2017, δηλαδή τα 1,86 δισ. ευρώ από τα 2,217 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις