ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Επί της αρχής συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Επί της αρχής συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

Το κρίσιμο ζήτημα για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών» που αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως, λοιπόν, μετέφεραν πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών η συζήτηση για την οριστικοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού διευθέτησης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων καθώς αν και καταγράφηκε πρόοδος, παραμένουν «ανοιχτά» ορισμένα θέματα. Πάντως οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων όλα τα θέματα θα έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα συμπεριλαμβάνονται και χρέη προς το Δημόσιο ωστόσο παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η εξαίρεση μίας σειράς φόρων από αυτή τη διαδικασία, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ ή ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ομιχλώδες παραμένει ακόμα το τοπίο όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να ενταχθούν στο μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το υπουργείο επιθυμεί την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα κριτήρια. Από τις πληροφορίες που διαρρέονται προκύπτει ότι για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα υλοποιείται μέσω ενός αποκεντρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπεται η σύσταση ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει μεσολάβηση δικαστικών διαμεσολαβητών.

Μια τελευταία αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αναστέλλεται η είσπραξη των χρεών που μπαίνουν στη ρύθμιση από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση και μέχρι και να αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.

Σχετικές ειδήσεις