ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Έρχεται τέταρτο Μνημόνιο – Κυβέρνηση: Το τέταρτο Μνημόνιο είναι στόχος της ΝΔ

Προβόπουλος: Έρχεται τέταρτο Μνημόνιο – Κυβέρνηση: Το τέταρτο Μνημόνιο είναι στόχος της ΝΔ

Την εφιαλτική πρόβλεψη ότι η ελάφρυνση του χρέους θα έλθει «πακέτο» με το τέταρτο μνημόνιο έκανε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που δήλωσε ότι αυτό το σενάριο είναι η στρατηγική της ΝΔ.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΟΡΚΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ - ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΒΑΥΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο bankingnews.gr, ο Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε ανήσυχος για τις ελληνικές τράπεζες και για τα stress tests του 2018.

«Είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή.

Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους (Conditionality). Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η συγκεριμένη εκτίμηση τέθηκε υπόψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Το τέταρτο μνημόνιο είναι η στρατηγική και η ατζέντα της ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θέλει να αποτύχει η προσπάθεια για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να βρει τη δικαιολογία για να επιβάλει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτή την ατζέντα και αυτόν τον πολιτικό στόχο και αυτή την πολιτική στρατηγικής της ΝΔ και της ηγεσίας της, δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε», ήταν η απάντηση από τη μεριά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σχετικές ειδήσεις