ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κινούμενη άμμος» το φορολογικό: Όλες οι νέες αλλαγές

«Κινούμενη άμμος» το φορολογικό: Όλες οι νέες αλλαγές

Μπορεί το αίτημα για σταθερό φορολογικό περιβάλλον να αποτελεί την προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, όμως στην Ελλάδα των Μνημονίων, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι ματαιώσεις τους, οι αναστολές και τα πισωγυρίσματα είναι... η μόνη σταθερή κατάσταση.

Η «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ» ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ

Το αποτέλεσμα είναι ένα απρόβλεπτο περιβάλλον - κινούμενη άμμος όχι μόνο για όποιον θέλει όχι να επενδύσει... αλλά και απλά να επιβιώσει.

Κάθε μήνα, κάτι αλλάζει, σε κάθε ευκαιρία προκύπτει και κάποια αλλαγή. Ετσι μέσω του απολογισμού έργου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ήρθαν στην επιφάνεια... ακόμη δέκα σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που μας περιμένουν το επόμενο διάστημα.

Κύριος άξονας των αλλαγών είναι διορθώσεις, συμπληρώσεις αλλά και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την επέκταση χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Ειδικότερα, από τις σελίδες του απολογισμού προκύπτουν σημαντικές παράμετροι του νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων και το περιουσιολόγιο.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι:

- Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα αναστέλλεται τουλάχιστον έως το τέλος του 2018 καθώς κρίνεται ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Σημειώνεται ότι ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί για δυο έτη (έως το τέλος του 2016) και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας των ακινήτων που καρπώνεται ο πωλητής.

- Έρχεται η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών (π.χ. AirBNB). Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να μισθώσει μέχρι ενός αριθμού ιδιοκτησιών, θα πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα αποκτά μοναδικό αριθμό εκμεταλλευτή κατοικιών, θα βαρύνεται με ειδικό τέλος 5% επί της αξίας κάθε μίσθωσης ενώ θα φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως 45%.

- Έρχεται διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση φορολογικών στοιχείων στην αγορά. Η διασύνδεση θα γίνει σταδιακά σε όλο το φάσμα της αγοράς.

-Προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο όριο για όσους δαπανούν άνω του 80% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα

-Έκπτωση φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου στα οποία καταργήθηκε ή πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

- Θα δίνεται έκπτωση φόρου για ειδικές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

- Όσοι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα ελάχιστα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν λαχνούς συμμετοχής στις κληρώσεις με δώρα ακίνητα του Δημοσίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).Για παράδειγμα για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών ο φορολογούμενος θα δικαιούνται έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής σε κλήρωση.

- Θα γίνει υποχρεωτική η καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζών εφόσον συνολικά ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 500 ευρώ.

- Μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές με μετρητά, σε όλους τους δυνατούς συναλλακτικούς συνδυασμούς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς δημόσιο, καταναλωτή προς δημόσιο).

- Ηλεκτρονικά θα γίνει η παροχή στοιχείων για το περιουσιολόγιο, το οποίο όμως, όπως σημειώνεται, δεν θα λειτουργήσει ως ένα αυτοτελές μέσο επιβολής νέων φορολογιών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, κινητά μεγάλης αξίας, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι κ.α.

- Θα ανασταλεί η καταβολή του ΦΠΑ κατά την ναυπήγηση των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών τα οποία είναι άνω των 24 μέτρων.

- Θα αυξηθεί από τις 500.000 στα 2.000.000 ευρώ το όριο των ακαθάριστων εσόδων που αποτελεί "κατώφλι" εισόδου στο ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Με το ειδικό αυτό καθεστώς του ΦΠΑ, οι υπόχρεοι καταβάλλουν το φόρο μόνο εφόσον εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Σχετικές ειδήσεις