ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδείξεις τέλος για το 2016 - Τι θα ισχύσει του χρόνου

Αποδείξεις τέλος για το 2016 - Τι θα ισχύσει του χρόνου

Αν όλο το χρόνο μαζεύατε αποδείξεις για τη φορολογική σας δήλωση, τελικά δεν ήταν απαραίτητο... όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ...

Στη φορολογική δήλωση που θα συμπληρώσουμε το 2017 (για το 2016) δεν θα χρειαστεί να συμπεριλαμβάνονται και αποδείξεις δαπανών. Ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης θα είναι, όπως ήταν άλλωστε και στη φετινή φορολογική δήλωση, κλειδωμένος και έτσι όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το σύνολο της έκπτωσης φόρου- αφορολόγητο που δικαιούνται βάση του ύψους του εισοδήματός τους.

Τους τελευταίους μήνες οι δηλώσεις των αρμοδίων εμφανίζονταν αντιφατικές με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους φορολογούμενους αναφορικά με το θέμα της υποχρέωσής τους ή μη για τη συλλογή αποδείξεων.

Ακόμα και σήμερα, ένα μήνα πριν την εκπνοή του έτους, πολλοί έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και κυρίως αν η απαλλαγή από τη συλλογή αποδείξεων... ισχύει και για την Πρωτοχρονιά καθώς έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά αναφορικά με αυτό.

Ξεκαθάρισαν τα πράγματα για το 2016

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν αφορολόγητο όριο, δεν είναι τελικά υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν και να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση του 2017, τη δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχοντες εισόδημα από άλλες πηγές δεν είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεων καθώς δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο.

Άγνωστα τα σχέδιά τους για το 2017

Αν το τι ισχύει για φέτος ξεκαθαρίστηκε ένα μήνα πριν το τέλος του έτους... είναι προφανώς πολύ νωρίς για να ξέρουν οι αρμόδιοι τι θα ισχύσει το 2017. Ειδικά εφόσον είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για πλειάδα θεμάτων.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, για ένα πλαίσιο κινήτρων σχετικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία έχει τεθεί στους θεσμούς, μιλούσε για αποδείξεις μέσα από τη χρήση των καρτών. Πρόθεση του υπουργείου είναι το νέο πλαίσιο να μπει σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2017, όμως ακολούθησε η διαπραγμάτευση και δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει εγκριθεί.

Η πρόταση του υπουργείου

Ωστόσο η πρόταση του υπουργείου προέβλεπε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 10% έως 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο. Στην περίπτωση που δαπανήσουν παραπάνω, θα έχουν πρόσθετη έκπτωση φόρου ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δαπανούν το εισόδημά τους με πλαστικό χρήμα, θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς και θα παίρνουν μέρος σε κληρώσεις χρηματικών ποσών και κατασχεμένων ΙΧ και ακινήτων από το δημόσιο.

Ο νόμος όμως ακόμη δεν προχώρησε αφού κόλλησε στον ακατάσχετο λογαριασμό. Δηλαδή δεν έχει συμφωνηθεί αν ο επαγγελματικός λογαριασμός που θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πλαστικό χρήμα θα είναι μερικώς ακατάσχετος, κάτι που οι δανειστές απορρίπτουν. Έτσι, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, αν και τελικά η χρήση πλαστικού χρήματος οπωσδήποτε θα ενισχυθεί.

Σχετικές ειδήσεις