ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Είμαι κατά της θεωρίας «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό χρέος

Στουρνάρας: Είμαι κατά της θεωρίας «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό χρέος

Ειδήσεις | Γιάννης Στουρνάρας: Ξεκάθαρος ως προς το τι πιστεύει για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν πιστεύω σε θεωρίες “τώρα ή ποτέ” όμως είναι η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση ισχύει το “νωρίτερο το καλύτερο”», είπε ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς εάν εκτιμά πως η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 έχει μορφή τελεσιγράφου για το ελληνικό ζήτημα.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup. «Όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου αλλά από την εμπειρία μου ακόμα και εάν υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση δεν θα έχει σημασία. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη β' αξιολόγηση. Επομένως πιστεύω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα βγει “λευκός καπνός”», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ελπίζω το ΔΝΤ να μείνει. Όλοι θέλουν το ΔΝΤ να μείνει», απάντησε σχετικά.

«Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο για το χρέος»

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει πάνω απ' το 15% του ΑΕΠ της στην εξυπηρέτηση του χρέους. Και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση απ' αυτό. Επομένως θεωρώ ότι τα μέτρα για το χρέος δεν θα είναι δραστικά».

Και πρόσθεσε: «Για εμάς, την Ελλάδα, είναι καλύτερο να προσδιοριστούν από τώρα όλα τα μέτρα. Το θέλουν όλοι, οι επενδυτές, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια».

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως «εάν οι τράπεζες ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν θα χρειαστούν νέα Κεφάλαια. Το αντίθετο, θα αυξηθούν. Και οι στόχοι που θέσαμε είναι ρεαλιστικοί».

Για τα capital controls

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των capital controls, απάντησε ότι στην πραγματική οικονομία δεν έχουν τόσο άσχημο αποτέλεσμα, καθώς οδήγησαν και σε ένα θετικό αποτέλεσμα, την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής που με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη συλλογή φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Γιάννη Στουρνάρα

Σχετικές ειδήσεις