ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2017: Δείτε πόσο θα κοστίσουν στον Έλληνα οι φόροι της κυβέρνησης

Προϋπολογισμός 2017: Δείτε πόσο θα κοστίσουν στον Έλληνα οι φόροι της κυβέρνησης

Προϋπολογισμός 2017 | Ειδήσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φόρους και τις περικοπές της νέας χρονιάς - Η σάρωση μέσω της φορολογίας και η συγκράτηση των δαπανών οι πυλώνες στον δεύτερο προϋπολογισμό που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίζεται το Σάββατο το βράδυ από τη Βουλή.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Σε μια κοινωνία και οικονομία, που έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της η ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα, τουλάχιστον των μικρομεσαίων.

Αυτός είναι ο μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Τα φορολογικά βάρη και οι μνημονιακές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων που έχουν αναλάβει να βγάλουν τη χώρα από την κρίση μόνο υψηλές προσδοκίες και ... εκλογές ευόδωσαν.

Αυτές τις ημέρες στη Βουλή εξελίσσεται άλλη μια συζήτηση μνημονιακού προϋπολογισμού που χαρακτηρίζεται από όλους ανεξαιρέτως τους πυλώνες της οικονομίας ως φοροκεντρικός, υφεσιακός και μάλιστα αβάσιμα αισιόδοξος.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017, περιλαμβάνει νέους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, προσδοκίες για ανάπτυξη, 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ δηλαδή το 1,8% του ΑΕΠ.

Στα σταθερά αρνητικά του προϋπολογισμού καταγράφεται η ενισχυμένη φορολογική επιβάρυνση, οι δαπάνες, αφορούν μειώσεις και περικοπές σε καίριους τομείς, συντάξεις, και κοινωνικές παροχές.

Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49.536 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.481 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 43.986 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.431 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων προβλέπεται να ανέλθουν στα 12.057 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες δηλαδή καταναλωτικού χαρακτήρα δαπάνες λειτουργίας των φορέων του κράτους, δαπάνες για προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών και δαπάνες μετακίνησης προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή τα έσοδα από τους άμεσους φόρους και τους έμμεσους φόρους προκύπτουν από την άμεση φορολογία ότι θα εισπραχθούν 20.711 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 683 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις στον Προϋπολογισμό 2016, ενώ από τους αναμένεται να εισπραχθούν 25.108 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του 2016.

Το σύνολο των φόρων που αναμένεται να εισπραχθεί το 2017 είναι το μεγαλύτερο από το 2007 μέχρι σήμερα, ως ποσό και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από άμεσους φόρους είναι τα υψηλότερα από το 2007.

Υπενθυμίζεται πως στα χρόνια της κρίσης ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο έβδομος και υπαγορεύεται παντοιοτρόπως από τους πιστωτές της χώρας. Είχαν προηγηθεί αυτοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας που περιείχαν και τα πρώτα μνημόνια.

Μέχρι τώρα το αποτέλεσμα των προηγούμενων προϋπολογισμών με επιταγή των εταίρων και συμμόρφωση των Ελλήνων πολιτικών είναι η καθίζηση των εισοδημάτων, η φτωχοποίηση, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η εκτίναξη της ανεργίας, η άλωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, η σάρωση στην αγορά εργασίας.

Η Εισηγητική

Ωστόσο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο πρόκειται για την τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η επίτευξη των στόχων όπως περιγράφεται, οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει και μια σειρά από παρεμβάσεις, αμφιβόλου αποτελέσματος μεταξύ των οποίων είναι:

• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
• Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
• Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Να μην ξεχνάμε και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που αποτελούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017, επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, ωστόσο... όπως αναφέρει το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, στην έκθεσή του για τον Προϋπολογισμό του 2017 οι προβλέψεις είναι κρίσιμες... όπως για παράδειγμα ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, «εξαρτώνται από αρκετούς όρους έτσι ώστε η πραγματοποίησή τους να είναι επερωτήσιμη».

Οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 «έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης υπηρετεί τη γενική στόχευση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά το μέτρο αυτό αντιστρατεύεται από άλλα, όπως οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

Αναφερόμενο στις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής, το Γραφείο σημειώνει ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, τονίζει επίσης την ανάγκη εφαρμογής αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, το Γραφείο επισημαίνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, και γι' αυτό τονίζει ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ» επισημαίνεται στην έκθεση.

Η κοινοβουλευτική μάχη θα ολοκληρωθεί

Η πενθήμερη συζήτηση ξεκίνησε με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ομιλία του πρωθυπουργού ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία που προσλαμβάνει ως και χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι: Χρήστος Μπγιάλας από το ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Χατζηδάκης από τη Ν.Δ., Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και Γιώργος Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων.

Για την... Ιστορία

Η Κατάθεση του Προϋπολογισμού 2017

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

I. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

• Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

• Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

• Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

• Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Εισηγητική Επιστολή

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017, έχοντας λάβει υπόψη τη συζήτηση που διεξήχθη επί του Προσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης που σημειώθηκε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, και η υπέρβαση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2016 αποτελούν ενδείξεις πως το τρέχον έτος είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία.

Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τη δημοσιονομική επέκταση μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και την προσδοκία εκκαθάρισης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και στη βαθμιαία, ασφαλή, αλλά και ταχεία, άρση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων.

Τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία όμως, δεν πρέπει να προκαλούν τον εφησυχασμό. Η Ελληνική Οικονομία παραμένει στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ επιπλέον δέχεται τις επιδράσεις ενός διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα και ευμεταβλητότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος για το 2017 παραμένει η διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, εξίσου σημαντικός στόχος παραμένει ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής αλλά και η δίκαιη κατανομή του οφέλους που προκύπτει από την ήδη δρομολογημένη οικονομική ανάκαμψη.

Η Οικονομική Στρατηγική της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή και περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες. Την ολοκλήρωση κατά το ταχύτερο δυνατό και με επιτυχία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από αυτό και δεύτερον την περιφρούρηση και επιπλέον ενίσχυση των θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Προϋπόθεση ωστόσο για την επιτυχή σύζευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί η διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που ενισχύουν την δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το έτος 2017.

Ο Προϋπολογισμός επομένως, κατατίθεται σε ένα αισιόδοξο περιβάλλον που παραμένει ωστόσο γεμάτο διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις. Αποτελεί υπό αυτήν την έννοια ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί, καθώς επίσης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Σας καλούμε έπειτα από ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο, να εγκρίνετε το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.

Σχετικές ειδήσεις