ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις: 500 την ημέρα, 10.000 τον μήνα το 2016 - Το 2017 έρχεται λαίλαπα

Κατασχέσεις: 500 την ημέρα, 10.000 τον μήνα το 2016 - Το 2017 έρχεται λαίλαπα

Σε 500 φορολογούμενους την ημέρα επέβαλε κατασχέσεις η εφορία κάθε εργάσιμη ημέρα του 2016 ενώ συνολικά 108.000 φορολογούμενοι υπέστησαν κατασχέσεις το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, φέτος. Δηλαδή, πάνω από 10.000 κατασχέσεις κάθε μήνα.

Δέσμευση τραπεζικών υπολοίπων, εισοδημάτων, πλειστηριασμοί, μαζικά και αυτοματοποιημένα

Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού η πραγματική λαίλαπα κατασχέσεων έρχεται το 2017.

Η αδυναμία πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις, έχει σαν αποτέλεσμα να διογκώνονται μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και μαζί να αυξάνονται και οι κατασχέσεις που αναμένεται να γίνονται σε εντονότερους ρυθμούς από το 2017.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ. Εφόσον συνυπολογισθούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο φθάνουν στο ποσό των 92,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι οφειλέτες φθάνουν τα 4,3 εκατ. πολίτες και από αυτούς σε 108.000 έγιναν κατασχέσεςι φέτος.

Οι διαδικασίες κατάσχεσης θα εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα για 1.617.408 φορολογουμένους ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017... οι κατασχέσεις θα γίνονται αυτόματα.... Το Δημόσιο προωθεί την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παρακολούθησης και είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο με ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου οι διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα. Το νέο σύστημα θα μπει σε λειτουργία από τις 15/06/2017.

Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει δυνατότητες ...Μεγάλου Αδελφού αφού είναι διασυνδεδεμένο με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο - ΓΕΜΗ, Πιστωτικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) για να δημιουργεί μια πλήρη εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να λαμβάνονται άμεσα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Και οι κατασχέσεις μπορεί να είναι από δέσμευση ποσών στους τραπεζικούς λογαρισμούς μέχρι δέσμευση ακινήτων ή την πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Δέσμευση τραπεζικών υπολοίπων, πλειστηριασμοί, κατάσχεση εισοδημάτων

Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η εφορία είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη. Σε αυτήν την περίπτωση δεσμεύονται τα τραπεζικά υπόλοιπα που διατηρεί ο οφειλέτης και η τράπεζα τα αποδίδει στο δημόσιο ταμείο, εκτός κι εάν οι οφειλέτες διαθέτουν έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό με ποσό έως 1.250 ευρώ. Για να οριστεί ακατάσχετος λογαριασμός ο φορολογούμενος θα πρέπει να τον δηλώσει στο taxisnet.

Η εφορία δεν μένει μόνο εκεί, καθώς επιβάλλει και δέσμευση ακινήτων ή την πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν φέρνει ιδιαίτερα εισπρακτικά αποτελέσματα λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς και του μειωμένου ενδιαφέροντος από τους αγοραστές.

Τέλος, ένα ακόμη μέτρο είναι και αυτό των κατασχέσεων μισθών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως για παράδειγμα ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες. Για τις κατασχέσεις από μισθό ή σύνταξη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και για το ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%.

Ποιοι χρωστάνε

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

1. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό ποσό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στα τελωνεία.

2. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 82,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:
• Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.
• Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.
• Περισσότερα από 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού»-εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

3. Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ.

4. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο δεκάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 2,17 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του έτους (2,05 δισ. ευρώ).

5. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 1,98 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που θα δημιουργηθεί. Το ποσοστό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται στο 19,7%.

Σχετικές ειδήσεις