ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: «Παγώνουν» τα μέτρα για το χρέος μέχρι να αξιολογηθούν οι παροχές Τσίπρα

ESM: «Παγώνουν» τα μέτρα για το χρέος μέχρι να αξιολογηθούν οι παροχές Τσίπρα

Την ετυμηγορία των θεσμών, σχετικά με το αν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου, αναμένει ο ESM, προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ – «ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα όργανα του ESM, δηλαδή, έχουν προσωρινά σταματήσει τις κινήσεις για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συνδέοντας το θέμα με την παροχή έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θέση που εξέφρασε και ο Σόιμπλε μέσω του εκπροσώπου του.

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ο Σόιμπλε μπλοκάρει την αξιολόγηση

Σε άγρια και ωμή παρέμβαση για το «δώρο» Τσίπρα, προχώρησε απροκάλυπτα το Βερολίνο σε επίδειξη της δυσφορίας που έχει προκληθεί όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού να δώσει ψίχουλα στους συνταξιούχους τα φετινά Χριστούγεννα, αλλά και για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η σύγκρουση και οι παλληκαρισμοί «εγώ κάνω κουμάντο»

Aναλυτικότερα σε γραπτή του απάντηση προς τη DW το γερμανικό υπ. Οικονομικών συνέδεσε την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των εξαγγελιών του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σήμερα Τετάρτη πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

Η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας».

Όπως σημειώνει στην απάντησή του, σύμφωνα με τη DW, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται αποφάσεις».

Σχετικές ειδήσεις