ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Καμία απόφαση του Eurogroup για «πάγωμα» των μέτρων - «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Τσακαλώτος: Καμία απόφαση του Eurogroup για «πάγωμα» των μέτρων - «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Την άποψη ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους Θεσμούς, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον ελληνικό λαό, είναι το σημαντικό αυτή τη στιγμή, εξέφρασε από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει εκλογές, ενώ στόχος της είναι να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

«Πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι θα αντιληφθούν την ανάγκη να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των πολιτών. Για να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη, θα πρέπει να βοηθηθεί η εργατική τάξη. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξηγήσει στο EuroWorking Group το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και ότι «δεν υπάρχει απόφαση του Eurogroup για πάγωμα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν την 5η Δεκεμβρίου».

Παράλληλα, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, εξαπέλυσαν σφοδρά «πυρά» κατά του ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πώς θα προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους.

Αναφερόμενος στις νέες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «εάν το Ταμείο επιμείνει σε νέες μειώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από το Μνημόνιο, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».

«Θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση των θέσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ όσον αφορά στο πώς θα πρέπει να προχωρήσει μια ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπερασπίστηκε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δέκατη τρίτη σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε συμπληρώνοντας ότι η Αθήνα θεωρεί πως ενήργησε με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ακόμα ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμείνει σε νέες περικοπές (δημοσίων δαπανών, μισθών ή συντάξεων) που δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα.

Από την πλευρά της, η κυρία Αχτσιόγλου έστρεψε και αυτή τα «βέλη» της κατά του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο αρνείται να συζητηθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Τσακαλώτος δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους δανειστές, αλλά και τον ελληνικό λαό».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε το «πάγωμα» των μέτρων έως τον Ιανουάριο του 2017, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα από τους Θεσμούς.

Ωστόσο, όπως σημείωσε σήμερα (15/12) ανώνυμη πηγή μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν καμία ενημέρωση για την απόφαση του κ. Ντάισελμπλουμ…

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπάρχουν «αντικειμενικοί λόγοι» να μην κινηθεί το Μαξίμου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς είναι «αβέβαιο αν θα μπορέσει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

Σχετικές ειδήσεις