ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο EuroWorking Group την Τρίτη – Στο «στόχαστρο» των άλλων ΥΠΟΙΚ ο Ντάισελμπλουμ

Έκτακτο EuroWorking Group την Τρίτη – Στο «στόχαστρο» των άλλων ΥΠΟΙΚ ο Ντάισελμπλουμ

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, αύριο Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Όπως αναμένεται, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα του «παγώματος» της διαδικασίας για την ελάφρυνση του χρέους, στην οποία προχώρησαν Κομισιόν Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) μετά τις παροχές Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει δυσαρέσκεια ορισμένων χωρών γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup προχώρησε σε ανακοινώσεις για «πάγωμα» των ρυθμίσεων απομείωσης του χρέους χωρίς προσυνεννόηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του γι’ αυτή την απόφαση, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε κρατήσει αποστάσεις.

Το Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί και πάλι η δεύτερη αξιολόγηση, θα συγκληθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, η θέσεις των δύο πλευρών συκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.

Σχετικές ειδήσεις