ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Έκθεση των δανειστών «αδειάζει» τον Τσίπρα

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Έκθεση των δανειστών «αδειάζει» τον Τσίπρα

Με «εσωτερικές» διαφωνίες των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μια σκληρή έκθεση των θεσμών για τις παροχές που εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου το Euroworking Group.

«ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΑ ΤΟ ΕUROWORKING GROUP

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η έκθεση των δανειστών με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, αναφέρει μεταξύ άλλων για τις εξαγγελίες Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους: «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».

Στην ίδια έκθεση οι δανειστές σημειώνουν ότι δεν είχε συμφωνηθεί να δοθεί το πλεόνασμα σε κοινωνικές παροχές λέγοντας: «Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Επίσης, οι θεσμοί θέτουν εν αμφιβόλω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5%.

Για τη μείωση του ΦΠΑ οι θεσμοί έχουν πιο ήπια στάση λέγοντας ότι «επί της αρχής δεν θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017».

Υπενθυμίζεται ότι το EuroWorking Group θα εξετάσει το πάγωμα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκε από τον ESM και την Κομισιόν μετά το διάγγελμα Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν διαφωνίες για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του γι’ αυτή την απόφαση, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε κρατήσει αποστάσεις.

Το Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί και πάλι η δεύτερη αξιολόγηση, θα συγκληθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις