ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: Μπαράζ κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες ΙΚΑ και ΟΓΑ

Σοκ: Μπαράζ κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες ΙΚΑ και ΟΓΑ

Ειδήσεις | Κατασχέσεις: Αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις αναμένεται να βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 όσοι φορολογούμενοι χρωστούν ποσά από 1.000 έως 3.500 ευρώ στα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, καθώς με την έλευση της νέας χρονιάς αίρεται οριστικά η άρση προστασίας τους.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι διοικήσεις των δύο ασφαλιστικών ταμείων προχωρούν σε αυτήν απόφαση – «βόμβα», δεδομένου ότι τα συνολικά χρέη τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα 2,2 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΙΚΑ και τα 300 εκατ. ευρώ από τον ΟΓΑ.

Είχε προηγηθεί ερώτηση από τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, εν όψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης, η οποία αφορά στην υποχρεωτική μεταφορά όλων των χρεών των ταμείων στο ΚΕΑΟ από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστά υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3».

Οι αποφάσεις των δύο ταμείων ελήφθησαν μετά από ερώτημα του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου εν όψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική - βάσει Μνημονίου - μεταφορά όλων των χρεών των ταμείων στο ΚΕΑΟ απο την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Έρχονται «ραβασάκια»...

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, οι οφειλέτες προς τα δύο ταμεία θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τα σχετικά ειδοποιητήρια, βάσει των οποίων θα τους ζητείται να προχωρήσουν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Εφόσον δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια έπειτα από 15 ημέρες, τότε θα ακολουθεί η έναρξη της διαδικασίας κατάσχεσης και μπλοκαρίσματος λογαριασμών από το ΚΕΑΟ.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, αναφέρεται ότι πλέον το ταμείο θα μπορεί να μπλοκάρει τις όποιες μεταβιβάσεις γίνονται στην αγορά ακινήτων, καθώς θα μπορεί να «κατάσχει» τα οφειλόμενα ποσά που του οφείλουν οι πωλητές κατά τη μεταβίβαση ακινήτου, ακόμα και αν οι οφειλέτες του είναι συνεπέστατοι σε ρύθμιση χρεών.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνει το πλέον απάνθρωπο πρόσωπό της, βάζοντας στο στόχαστρο φορολογούμενους με πολύ χαμηλές οφειλές, ενώ την ίδια στιγμή δεν κάνει το παραμικρό, για να ζητήσει τα δέοντα από τους «μεγαλοκαρχαρίες», των οποίων τα «φέσια» πάνε... σύννεφο!

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ στον ιστότοπο του ταμείου

Σχετικές ειδήσεις