ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σκληρό ροκ» από τους δανειστές - Στον αέρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Σκληρό ροκ» από τους δανειστές - Στον αέρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Εν αναμονή αποστολής λίστας με απαιτήσεις από τους πιστωτές της Ελλάδας – Δεν «ξεπάγωσαν» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – Νέο τσεκούρι στις συντάξεις ζητά το ΔΝΤ – «Βαβέλ» στην κυβέρνηση

Απόλυτα πολωμένο είναι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με σημεία αιχμής τις παροχές Τσίπρα και το συνακόλουθο πάγωμα των μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Οι συζητήσεις όχι μόνο δεν προχώρησαν, αλλά κόλλησαν για τα καλά, καθώς από τη μία οι δανειστές ζητούν επιστολή με «δήλωση μετανοίας» από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τραβούν το σχοινί ζητώντας περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017».

Τώρα έχει μείνει σε εκκρεμότητα η αποστολή λίστας με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών καλείται να δώσει διαβεβαιώσεις.

Εξαιτίας της …χαοτικής κατάστασης χθες (21 Δεκεμβρίου) τελικά δεν πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ούτε Eurogroup, ούτε EuroWorking Group και η κατάσταση με το «ξεπάγωμα» των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ακόμα σέρνεται.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη έγινε γνωστό ότι οι δανειστές απαιτούσαν από τον κ. Τσακαλώτο επιστολή στην οποία ουσιαστικά θα αναφερόταν ότι οι παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους θα είναι εφάπαξ. Τελικά αυτή η επιστολή δεν εστάλη, καθώς η κυβέρνηση αναμένει πρώτα άλλη επιστολή από τους θεσμούς με τις δικές τους απαιτήσεις.

Την ίδια στιγμή καταδεικνύεται ότι και στην κυβέρνηση επικρατεί «Βαβέλ» καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην είναι καλά ενημερωμένος.

Δηλαδή, ενώ τη μια στιγμή πηγές του ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωναν ότι η επιστολή Τσακαλώτου δεν έχει σταλεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παραδεχόταν ότι δεν γνωρίζει σχετικά, επειδή ήταν στην Κρήτη. «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη», ανέφερε…


Σκληρή γραμμή από τους δανειστές για τις συντάξεις

Στο μεταξύ, οι δανειστές της Ελλάδας εγείρουν νέες απαιτήσεις και ζητούν κούρεμα των συντάξεων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι: Με «τεχνικό σημείωμα» στο blog του Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν και ο Μόρις Όμπστφελντ απαντούν στον Πιερ Μοσκοβισί και στην Κομισιόν επιχειρώντας να καταρρίψουν την επιχειρηματολογία τους αλλά και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Τόμσεν επισημαίνει πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να δοθούν κοινωνικές παροχές προς τους πιο αδύναμους.

Έρχονται ομαδικές απολύσεις

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται και στα εργασιακά η κυβέρνηση καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης (21/12/2016) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε απόφαση βάσει της οποίας απελευθερώνεται η εφαρμογή του μέτρου των ομαδικών απολύσεων και στην ελληνική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, «τα κριτήρια που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εμποδίζει ομαδικές απολύσεις είναι διατυπωμένα με τρόπο υπέρμετρα γενικό και ασαφή».

Μάλιστα, το Δικαστήριο προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως τα κριτήρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία δημιουργούν εμπόδια και ενδέχεται να μειώσουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, καθώς ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητα επιχειρήσεων να ρυθμίσουν και να τροποποιήσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ορίου απολύσεων είναι απαίτηση του ΔΝΤ και η απόφαση αυτή θα φέρει σε πολύ δυσχερή θέση την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά.

Σχετικές ειδήσεις