ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση - σταθμός: Στο νόμο Κατσέλη και οι οφειλέτες Ασφαλιστικών Ταμείων

Απόφαση - σταθμός: Στο νόμο Κατσέλη και οι οφειλέτες Ασφαλιστικών Ταμείων

Ανοίγει ο δρόμος για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πιθανή με ένα «παράθυρο» που άνοιξε δικαστική απόφαση βάσει της οποία δικαιώθηκε επαγγελματίας που απώλεσε τα εισοδήματά του και είχε οφειλές σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής» το σκεπτικό αυτής της απόφασης θα χρησιμοποιηθεί σε σχετικές υποθέσεις στο μέλλον, καθώς έως και σήμερα τα χρέη σε Ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού τα δικαστήρια απέρριπταν τις αιτήσεις.

Το «Έθνος της Κυριακής» παραθέτει την απόφαση, βάσει της οποίας η υπαγωγή των οφειλετών σε ασφαλιστικούς φορείς στον νόμο Κατσέλη κρίθηκε επιβεβλημένη «καθώς τυχόν απαλλαγή από τα χρέη προς τους ιδιώτες με διατήρηση των χρεών προς τα ταμεία θα καθιστούσε άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος τυχόν επιτυγχανόμενη απαλλαγή του οφειλέτη, ο οποίος θα εξακολουθούσε να βαρύνεται με τα εξαιρούμενα χρέη.

Μάλιστα, το δικαστήριο σημειώνει ότι «η είσπραξη αυτών των χρεών είναι όχι μόνο επισφαλής αλλά και αδύνατη, ενώ οι φορείς δεν μπορούν να στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στην προσμονή της είσπραξης αυτών των οφειλών».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την απόφαση «κέρδισε» οφειλέτης, υπάλληλος με πολύ χαμηλό εισόδημα, με σύζυγο άνεργη και πατέρας δύο παιδιών.

Στο παρελθόν, από το 2003 έως και το 2009, είχε φούρνο, όπου είχε επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο, χωρίς όμως να προσφύγει σε υψηλό δανεισμό (είχε δάνεια ύψους 14.000 ευρώ).

Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να πληρώνει τις οφειλές του προς τον ΟΑΕΕ μέχρι το 2010 και το ΙΚΑ μέχρι το 2012. Ομως η μείωση του μισθού του ως υπαλλήλου σε εταιρεία security και ο ερχομός του δεύτερου παιδιού του το 2013 κατέστησαν απαγορευτική οποιαδήποτε άλλη καταβολή. Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, αλλά και το γεγονός ότι προέβη σε αδυναμία πληρωμών όχι από δόλο, ρύθμισε τις οφειλές του για τρία χρόνια, και κούρεψε τα υπόλοιπα.

Σχετικές ειδήσεις