ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: Έρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία

Σοκ: Έρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία

Ένα ακόμα «χτύπημα» στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη ακόμα και κάτω των 5000 ευρώ ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση.

«ΒΡΟΓΧΟΣ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν περίπου 320.000 οφειλέτες του ΙΚΑ και 210.000 του ΟΑΕΕ που έχουν συσσωρεύσει οφειλές μέσα στην κρίση, από την αρχή των μνημονίων και δεν έχουν καταφέρει να εξυπηρετήσουν ούτε τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο πλαίσιο της μεταφοράς όλων των υποχρεώσεων των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για το «κυνήγι» των οφειλετών.

Παρότι, στελέχη του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζουν ότι η εντολή του υπουργείου είναι το σαφάρι να επικεντρωθεί στους μεγαλοοφειλέτες, εντούτοις η εντολή για κατασχέσεις, μάλλον δείχνει ότι και πάλι θα την «πληρώσουν» όσοι αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και μικρά χρέη.

Συνολικά, τα χρόνια της κρίσης «εξαφανίστηκαν» από το ασφαλιστικό σύστημα περίπου 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, οι οποίοι λόγω αδυναμίας κήρυξαν στάση πληρωμών ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ , το μέτρο της καταβολής εισφορών έναντι που προωθείται τον τελευταίο μήνα αποτελεί κίνητρο για την επανένταξη αυτών των επαγγελματιών στο σύστημα.

Μεταξύ των οφειλετών τους οποίους δεν θα «κυνηγήσει» το ΚΕΑΟ είναι περίπου 10.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που οφείλουν έως 20.000 ευρώ και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Η αύξηση των χρεών είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί και προφανώς «απεικονίζει» τη στάση πληρωμών που θα ακολουθήσει το 2017.

Το σύνολο των οφειλών προς τα Ταμεία σήμερα φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17,4 δισ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Το υπουργείο προσδοκά ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος από το ΚΕΑΟ (Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών )και το ΙΚΑ, καθώς προεξοφλεί χαμηλή εισπραξιμότητα από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων.

Σχετικές ειδήσεις