Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μιλάνε οι αριθμοί, η ανάπτυξη είναι εδώ!

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μιλάνε οι αριθμοί, η ανάπτυξη είναι εδώ!

Ως τα μέσα Φεβρουαρίου κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση

Επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, το λένε όλοι, το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, παραθέτοντας αναλυτικά μεγέθη και στοιχεία για τα άλματα της χρονιάς που πέρασε.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, είτε τέλος Ιανουαρίου είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας είναι γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη, είπε ο κ.Παπαδημητρίου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία ανέφερε και κατά την ομιλία του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου.

Αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016
Αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις)
Αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντας πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές για πρώτη φορά από το 1948
Αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα
Αύξηση 228% στις ξένες άμεσες επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016
Αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας Μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%
Ανοδος 2,3% σε ετήσια βάση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο 11μηνο 2016 έναντι 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015
Ανοδος στις 94,6 μονάδες του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Δεκέμβριο, από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο

Παράλληλα, υλοποιείται τη διετία 2016-2017 ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017, ενώ το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό και κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία, όπως προέβλεψε, ενώ επανέλαβε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για τα «λουκέτα» ή την μετανάστευση επιχειρήσεων σε χώρες όπως η γειτονική Βουλγαρία.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν φορολογικά οχήματα, προκειμένου κάποιοι να «γράψουν» σε αυτές αυτοκίνητα, ακίνητα κτλ, υπογράμμισε ο κ.Παπαδημητρίου, ενώ όσον αφορά τα λουκέτα, μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων είναι ανενεργές εδώ και 2-3 χρόνια και τα βιβλία τους κλείνουν και πάλι για φορολογικούς λόγους, δεν είναι νέα λουκέτα στην αγορά.

Εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές. Επισημαίνουν την μεγάλη φορολογία, αλλά το σημαντικότερο θέμα είναι η χρηματοδότηση. Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσω της ΕΕ, την ΕΤΕπ, τα ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θέλει να επενδύσει, στον τουρισμό, την μεταποίηση, τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται από τους θεσμούς, το ΔΝΤ, την ΕΕ, τις έρευνες πολλών τραπεζών, «δεν είμαστε οι μόνοι» που το υποστηρίζουν, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφερόμενος εξάλλου στη διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ.Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι είναι πλέον σημαντική η πιθανότητα το ΔΝΤ να μην είναι μέρος της χρηματοδότησής του.

«Νομίζω βρισκόμαστε σε καλή θέση να αρχίσουμε πάλι τη διαπραγμάτευση και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είτε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου», όπως εκτίμησε.