ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έρμαιο» του Σόιμπλε η Αθήνα: Παιχνίδια με ΔΝΤ και αξιολόγηση

«Έρμαιο» του Σόιμπλε η Αθήνα: Παιχνίδια με ΔΝΤ και αξιολόγηση

Κλιμακώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα το πρόγραμμα θα λήξει – «Δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα να ζητήσει νέο πρόγραμμα από το γερμανικό κοινοβούλιο».

ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρεμβαίνει ξανά ενώ οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν παγώσει διαμηνύοντας πως αν η Αθήνα δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση με το Ταμείο, η γερμανική Βουλή είναι πιθανό να μην ανανεώσει το πράσινο φως σε άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τιναχθούν όλα στον αέρα.

«Το γεγονός ότι η Αθήνα δεν τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί, αποτελεί την αιτία για τη διστακτικότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στη Γερμανία η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν υπάρξει αλλαγή προγράμματος, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ένα καινούργιο, αλλά πρώτα με την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Και εγώ δεν θα συνιστούσα – σ.σ. στην Ελλάδα – να προσπαθήσει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές θα έλεγαν ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση, με όλη την ευελιξία που χορηγείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να εφαρμόσουν αυτό που έχει εγκριθεί, η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν υφίσταται πλέον».
«Χωρίς το Ταμείο, το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας το «πρεσάρισμα» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έχει διπλό στόχο: Αφενός να ανακόψει τη φόρα της Αθήνας στο να διεκδικήσει την αποβολή του Ταμείου από το Μνημόνιο και το σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος, αφετέρου να κρατήσει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, παρά την όποια διάσταση απόψεων υπάρχει ως προς τις μεταξύ τους θέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όμως αυτή η κίνηση από πλευράς Σόιμπλε δεν γίνεται για τα... όμορφα μάτια της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά προφανώς για να αποφύγουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ μια άγρια πολεμική εναντίον του από τα υπόλοιπα κόμματα εντός της Bundestag (γερμανική Άνω Βουλή), σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση ζητήσει την έγκριση ενός νέου Μνημονίου για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ επιμένει να τηρεί σκληρή στάση ως προς το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στο ελληνικό Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Ταμείο θα γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, αλλαγές στο ασφαλιστικό, μείωση του ορίου του αφορολόγητου.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου».

Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν. Με στόχο να εξετάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος συνεδριάζει ο ESM τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην ατζέντα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου, περιλαμβάνεται πρώτα η εξέταση των κανόνων που θα ισχύσουν σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, εξασφαλίζοντας ότι το κόστος που σχετίζεται με τα μέτρα θα απομονωθεί και θα περάσει στην Ελλάδα και ότι τα άλλα κράτη μέλη του ESM δεν θα αναλάβουν επιπλέον κόστος. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην απόφαση του Eurogroup.

Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει ακόμη τους κανόνες που θα ισχύσουν για την ανταλλαγή ομολόγων, τα swaps επιτοκίων, την προσαρμογή χρηματοδότησης.

Μηνύματα Ντράγκι

Εμμεση αναφορά στο ελληνικό χρέος και την Αθήνα υπήρξε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι «η Τράπεζα δεν έχει διαπιστώσει να μην είναι βιώσιμο το χρέος καμίας χώρας-μέλους». «Ασφαλώς στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα, μια διαπραγμάτευση».

Παράλληλα διαμήνυσε για άλλη μια φορά πως η ΕΚΤ κινείται πέρα από πολιτικές πιέσεις. Συγκεκριμένα τόνισε πως με τη στάση της τα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να κινείται ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις.

Σχετικές ειδήσεις