Ηλεκτρονικό παράβολο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Οι νέες αξίες τους και πώς θα πληρώνονται

Ηλεκτρονικό παράβολο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Οι νέες αξίες τους και πώς θα πληρώνονται

Δεν θα υπάρξει αναστολή εφαρμογής του «αναβολόσημου», όπως ζήτησε χθες (23/1) η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «παρατηρεί την πορεία εφαρμογής των νέων διαδικασιών και παραμένει σε ετοιμότητα συνεργασίας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα εμφανιστούν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αναστολή εφαρμογής του μέτρου».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε εφαρμογή του νόμου 4446/2016 από τις 22 Ιανουαρίου, τα τέλη, τα παράβολα, καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική δικαιοσύνη εντάσσονται προοδευτικά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm».

Tο ηλεκτρονικό παράβολο, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή παράβολου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης με στόχο να συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο και στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς».

Όσον αφορά στις αξίες των νέων παράβολων, «αυτές αναπροσαρμόστηκαν με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται: καταργείται το δικαστικό ένσημο για τις αναγνωριστικές αγωγές, το δικαστικό ένσημο για τις καταψηφιστικές αγωγές μειώνεται κατά 50% στις περιπτώσεις των εργατικών διαφορών, τα παράβολα έφεσης στην πολιτική δίκη, που πριν την ψήφιση του νόμου ανέρχονταν σε ύψος 200 ευρώ, μειώνονται σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο από 60% και τα παράβολα μήνυσης ή έγκλησης μειώνονται σημαντικά».

Παράλληλα, «προβλέπεται η καταβολή ειδικού παραβόλου, εφόσον χορηγείται αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης κατόπιν αιτήματος που υποβάλλεται από τους ιδιώτες διαδίκους σε αστικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς επίσης και από το ΤΑΧΔΙΚ (ΝΠΔΔ) όταν είναι διάδικος».

Καταλήγοντας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης: «για τη διευκόλυνση του κοινού διατίθεται εγχειρίδιο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την έκδοση ηλεκτρονικού παράβολου και έκδοση κωδικού πληρωμής του. Τα στάδια της διαδικασίας περιγράφονται αναλυτικά και στο σύνδεσμο:

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/eparavolo.html

Η πληρωμή του ηλεκτρονικού παράβολου γίνεται με τους εξής τρόπους: άμεσα με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα Ελληνικών Τραπεζών ή μετά δύο εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής του, στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τα παράβολα μέσω ΚΕΠ».