«Κόντρα» για το ελληνικό χρέος: Άλλα λέει το ΔΝΤ, άλλα ο ESM

«Κόντρα» για το ελληνικό χρέος: Άλλα λέει το ΔΝΤ, άλλα ο ESM

«Διαχειρίσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), κινούμενος σε τελείως άλλη γραμμή από το ΔΝΤ, το οποίο σε δύο εκθέσεις του και πάλι το κρίνει ως μη βιώσιμο.

Μόλις δύο 24ωρα από τις «μαύρες» εκθέσεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν την ημέρα της διεξαγωγής του Eurogroup (26/1) και έκαναν λόγο για μη βιώσιμο χρέος, πηγή του ESM, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους».

«Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο ΕΜΣ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά υπενθυμίζει πως έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα δάνεια «εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα» και ότι, επίσης, μόλις έχει πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της βραχυπρόθεσμα.

«Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για μια φιλόδοξη δημοσιονομική τροχιά στη διάρκεια του προγράμματος, που είναι αξιόπιστη», υπογραμμίζει.

Η Ευρώπη έχει, εξάλλου, «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους» αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο ΕΜΣ σημειώνει τέλος πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του της Ελλάδας το 2016 «ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».