Το Βερολίνο υψώνει πάλι εμπόδια: Διαφωνεί και με τη λύση για τα «κόκκινα δάνεια»

Το Βερολίνο υψώνει πάλι εμπόδια: Διαφωνεί και με τη λύση για τα «κόκκινα δάνεια»

H Γερμανία δεν βλέπει κάποιο όφελος από τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», που θα βοηθήσει τις αδύναμες τράπεζες κάποιων χωρών της ΕΕ να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνειά τους, ξεκαθάρισε ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, μειώνοντας έτσι τον ενθουσιασμό για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Ο Πρόεδρος της ΕΒΑ, Αντρέα Ενρία, πρότεινε χθες (30/1) τη δημιουργία μίας κρατικά χρηματοδοτούμενης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού για να αναλάβει μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε αμέσως το σχέδιο ως έναν τρόπο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν συμβάλει στη μείωση της χρηματοδότησης εταιρειών και νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο η Γερμανία δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

«Δεν είναι σαφές ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία μίας ευρωπαϊκής κακής τράπεζας», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πρόβλημα «μόνο σε ορισμένες χώρες».