ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαριάς: Άμεση ανακούφιση των Ελλήνων μικροομολογιούχων από την ΕΚΤ

Μαριάς: Άμεση ανακούφιση των Ελλήνων μικροομολογιούχων από την ΕΚΤ

Άμεση λύση και ανακούφιση των Ελλήνων μικροομολογιούχων που ζημιώθηκαν οικονομικά από το PSI του 2012, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, υποδεικνύοντας την δυνατότητα χρήσης της διαδικασίας ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σε παρέμβασή του κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μαριάς επισήμανε πως το PSI «κούρεψε τα ομόλογα των μικρομολογιούχων φυσικών προσώπων κατά 53,5% καταστρέφοντας οικονομικά 15.000 μικροομολογιούχους που έχασαν πάνω από 6 δισ. ευρώ».

«Σε αντίθεση με την ΕΚΤ που εξαιρέθηκε από το κούρεμα του PSI γλυτώνοντας 54 δισ. ευρώ, οι μικροομολογιούχοι για να εξοφληθούν, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2042, αν ζήσουν φυσικά μέχρι τότε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς. Ο ευρωβουλευτής, ζήτησε στη συνέχεια από τον Μάριο Ντράγκι, να προχωρήσει η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος εντός του 2017 στην αγορά των παραπάνω ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, «εξοφλώντας φέτος στο 100% όλα τα ομόλογα των μικροομολογιούχων που λήγουν από το 2023 μέχρι το 2042». Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο Νότης Μαριάς, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκαταστήσει εν μέρει την αδικία που έκανε η τρόικα κατά των μικροομολογιούχων. «Μάλιστα, το κόστος της παραπάνω παρέμβασης της ΕΚΤ θα ανέλθει σε 800 εκατομμύρια ευρώ» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή, ο Μάριο Ντράγκι στην απάντησή του, αναφέρθηκε στους όρους υπό τους οποίους η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης, και σημείωσε πως τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκπόνηση σχετικής έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Φυσικά και θα εξετάσουμε αυτή την ιδέα. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι οι κανόνες που διέπουν τις αγορές ισχύουν για όλα τις χώρες μέλη. Άρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια βάση, τις ίδιες αρχές και προδιαγραφές» απάντησε ο Μ.Ντράγκι στον Ν. Μαριά.

Σχετικές ειδήσεις