Τεντ Μάλοχ: Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ

Τεντ Μάλοχ: Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ

Η Ελλάδα είναι πιθανό να εγκαταλείψει μόνη της την Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τόνισε σε συνέντευξη του ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ.

«Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ», υποστήριξε ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».

Να υπενθυμίσουμε πως ο ίδιος είχε κάνει, δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέποντας την «αποσύνθεση» της Ένωσης και διαβεβαιώνοντας ότι το Brexit δεν είναι παρά μονάχα το πρώτο βήμα για αυτά που θα επακολουθήσουν.

Ο Τέντ Μάλοχ, σε συνέντευξή του, την περασμένη βδομάδα στο γερμανικό Der Spiegel, είπε χαρακτηριστικά πως, «αν κοιτάξετε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μπορείτε ήδη σχεδόν να βάλετε δύο γράμματα μπροστά από τη λέξη exit».

Μάλιστα στη συνέχεια ο ίδιος αποκάλεσε το ευρώ ως «λανθασμένο πείραμα» και πως αν αυτός εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα «θα στοιχημάτιζε εναντίον του».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Τέντ Μάλοχ είχε κάνει και στο παρελθόν «μαύρες» προβλέψεις μιλώντας για κατάρρευση του νομίσματος.

«Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν είναι απλώς σε ύφεση αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και πιστεύω πως θα καταρρεύσει μέσα στον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο», είχε πει μιλώντας στο BBC, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ο μόνος που έχει αυτές τις απόψεις. «Υπάρχει ένας οικονομολόγος (σσ. ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ), ο οποίος έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε 18 μήνες»

«Το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε 18 μήνες», είχε υποστηρίξει άλλωστε ο Μάλοχ, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC, συμπληρώνοντας: «Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν είναι απλώς σε ύφεση αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα».

Ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος δίδασκε παλαιότερα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πλέον είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δεν παρέλειψε να εκφράσει επίσης την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης, δηλώνοντας μάλιστα πως σκοπεύει να είναι «short» (χρηματιστηριακός όρος για τη στάση που τηρεί ενός επενδυτή όταν πιστεύει ότι ένα asset θα χάσει την αξία του) στο ευρώ για το 2017.

«Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν είναι απλώς σε ύφεση, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και πιστεύω πως θα καταρρεύσει μέσα στον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο», κατέληξε ο Μάλοχ.