ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσει τους δανειστές

WSJ: Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσει τους δανειστές

Ως «διχασμένη» παρουσιάζει την ελληνική κυβέρνηση, σημερινό δημοσίευμα της WSJ, για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Παράλληλα στο δημοσίευμα τονίζεται πως εξαιτίας αυτού υπάρχουν αναταραχές στην αγορά ομολόγων, ενώ έχουν αναζωπυρωθεί και οι αναφορές περί Grexit.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα ως πηγές, στελέχη της κυβέρνησης ασκούν πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, για άμεσες υποχωρήσεις και συμβιβασμό στα δημοσιονομικά, ενώ άλλοι πιέζουν για τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στους πιστωτές και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την WSJ, με την στήριξη της Γερμανίας, το ΔΝΤ πιέζει την Αθήνα για την διερεύνηση της φορολογικής της βάσης, αλλά και για μείωση συντάξεων για να μπορέσει να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 που προβλέπει το Μνημόνιο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Αθήνα έχει απορρίψει μέχρι στιγμής το αίτημα του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση των μέτρων έναντι της χάραξης των επόμενων δημοσιονομικών βημάτων.

Παράλληλα όπως επισημαίνουν Έλληνες αξιωματούχοι στον πρωθυπουργό, μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, φοβούνται κοινωνική έκρηξη από τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και ζητούν αντίσταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ελπίζοντας σε έναν συμβιβασμό από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν καλύτερα τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας στο εσωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις