ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Η κόντρα Ευρωπαίων – ΔΝΤ μπορεί να φέρει εκλογές και νέα μέτρα στην Ελλάδα!

Moody’s: Η κόντρα Ευρωπαίων – ΔΝΤ μπορεί να φέρει εκλογές και νέα μέτρα στην Ελλάδα!

Τον κίνδυνο για «καραμπόλα» εξαιτίας του αδιεξόδου για τη δεύτερη αξιολόγηση και της διαμάχης των δανειστών, επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody’s.

Η Moody's σημειώνει ότι οι διαμάχες μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως συνεπάγεται αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι μια τέτοια κίνηση έχει αυξημένο πολιτικό κόστος και η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι … ισχνή.

Όπως σημειώνεται, από τις κάλπες θα μπορούσε να προκύψει μια συντηρητική κυβέρνηση που θα είναι πιο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις αλλά και πάλι η οικονομία θα πλήττονταν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Η Moody’s αναφέρει ότι δεν αναμένει χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, ωστόσο είναι αυξημένος ο κίνδυνος αθέτησης των πληρωμών στις επερχόμενες λήξεις ομολόγων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τον Ιούλιο του 2017 ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης λήξεις ομολόγων 1,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Αν όμως δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν έχει λάβει χρήματα από τον ESM, τότε τα πράγματα στενεύουν.

Σχετικές ειδήσεις