ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EuroWorking Group: «Η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο με νέα μέτρα για μετά το 2018»

EuroWorking Group: «Η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο με νέα μέτρα για μετά το 2018»

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ' όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα -Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης - Bloomberg: Οι δανειστές ζητούν προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ -Χουλιαράκης: Κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τις εκλογές στην Ευρώπη

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως και να έχει, το EuroWorking Group έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι παρά τις διαφωνίες για το χρέος και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ υιοθετούν κοινή γραμμή όσον αφορά στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε μετά το EWG της Πέμπτης ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ γίνονται πιέσεις για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή (η συμφωνία) πρέπει να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018.

Την ίδια ώρα, αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Bloomberg, οι Θεσμοί ετοιμάζουν πρόταση με τα μέτρα που ζητούν, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν στην Αθήνα αν συμφωνήσει με αυτά η ελληνική κυβέρνηση…

Επικαλούμενο, δε, δύο πηγές με γνώση του ελληνικού ζητήματος, τονίζει πως η πρόταση περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί άμεσα στην Αθήνα, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Χουλιαράκης: Κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τις εκλογές στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο

Σχετικές ειδήσεις