ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη: Η Ευρώπη θα «πετούσε» την Ελλάδα εκτός ευρώ τον Ιούλιο του 2015

Αποκάλυψη: Η Ευρώπη θα «πετούσε» την Ελλάδα εκτός ευρώ τον Ιούλιο του 2015

Βιβλίο με τίτλο ««Μαύρος Ιούνιος» εξέδωσε ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο βιβλίο, παρουσιάζει ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης και κάνει την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα ήταν προ της εξόδου από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2015, με πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τη Deutche Welle, ο Ζιν αναφέρει: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ».

Ο ίδιος, επαναλαμβάνει την άποψη που έχει εκφράσει πολλές φορές, και χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ: «Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Παρά τα λάθη που διακρίνει στη δομή και λειτουργία της ΕΕ, θεωρεί ότι «κατά βάση είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη». Όπως επισημαίνει το «ευρώ είναι λιγότερο επιτυχημένο. Έχει προκαλέσει πολλούς τσακωμούς και εντάσεις που ξεσπούν στο πολιτικό πεδίο».

Στο βιβλίο του προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής στην ευρωζώνη».

«Αυτό το ονομάζω ‘ευρώ που αναπνέει', που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους» τονίζει ο κ. Ζιν και αναφέρει ότι μια τέτοια χώρα είναι και η Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις