Κατρούγκαλος: Επιθυμούμε μια δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία

Κατρούγκαλος: Επιθυμούμε μια δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει άμεσα η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα περιοριστούν περαιτέρω τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και δεν θα υπάρξει πρόσθετη λιτότητα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού προχωρώντας σε οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέμα αρχής. Θέλουμε να κλείσει άμεσα η συμφωνία, μια τίμια συμφωνία όμως, η οποία δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τη λιτότητα, άρα μία δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την τακτική περιοδική ενημέρωση προς τους διπλωματικούς συντάκτες για τους δύο κύκλους των αρμοδιοτήτων του, της οικονομικής διπλωματίας και των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις παραμένουν στο κέντρο των διεκδικήσεων μας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επέρριψε την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις παράλογες και αντιφατικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση δεν γίνεται πλέον αντικείμενο επίκλησης μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ, ακόμα και από ορισμένους που στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερη θερμή σχέση με τη χώρα μας.

Προς επίρρωση αυτών, αναφέρθηκε στο κλίμα που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, παρατηρώντας ότι «έχουμε σημαντικότατη σύγκλιση με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς».