ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Economist: Αργά ή γρήγορα θα συμβεί Grexit

«Βόμβα» Economist: Αργά ή γρήγορα θα συμβεί Grexit

Ως πολύ πιθανό θεωρεί το Grexit το Economist Intelligence Unit, το think tank που ανήκει τον ίδιο όμιλο με το περιοδικό Economist.

Σύμφωνα με τις απαισιόδοξες προβλέψεις, το Grexit θα συμβεί αργά ή γρήγορα και μάλιστα έχει 60% πιθανότητες να γίνει εντός της προσεχούς πενταετίας.

Επίσης, εκτιμάται ότι είναι αυξημένες και οι πιθανότητες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, εφόσον οι δανειστές επιμένουν για λήψη νέων μέτρων που θα παρατείνουν τη λιτότητα.

Το Economist Intelligence Unit εκτιμά ότι η αιτία για τη νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης δεν είναι μόνο το πολιτικό κόστος των μέτρων που καλείται να λάβει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση αλλά και η «διελκυστίνδα» μεταξύ των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τις πιθανότητες απομείωσής του.

Για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία αλλά ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει να γίνει εκταμίευση μέρους της οφειλόμενης δόσης και να αποτραπεί νέα κρίση με το ελληνικό χρέος τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Το think tank σημειώνει επίσης ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις