ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αχτσιόγλου ελπίζει να την ακούσει η Λαγκάρντ μέσω... των FT για τις μειώσεις συντάξεων

Η Αχτσιόγλου ελπίζει να την ακούσει η Λαγκάρντ μέσω... των FT για τις μειώσεις συντάξεων

Οψιμη, ξεπερασμένη από το χρόνο και τις εξελίξεις η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έστειλε επιστολή - που αν και το ζητούμενο ήταν ο αποπροσανατολισμός του εσωτερικού κοινού - καταφέρνει να διαψεύσει και την... παραδοχή της κυβέρνησης για τις υποχωρήσεις της χωρίς αντίκρυσμα. Με την επιστολή που φιλοξενούν οι Financial Times φέρεται να επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δε μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Η επιστολή έχει τίτλο «Οι συνταξιούχοι της Ελλάδας ήδη μόλις που έχουν τα προς το ζην».

Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη διότι δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές, αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε επιστολή της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, προτρέποντας την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να ακούσει για το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα.

Η υπουργός επισημαίνει ότι μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συντάξεις πέρυσι, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται να είναι μικρότερη του 9% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο μέσος όρος της ευρωζώνης σχετίζεται μόνο με το κόστος χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι τις συνολικές δαπάνες, αναφέρει η υπουργός προσθέτοντας ότι το συγκρίσιμο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 5% του ΑΕΠ.

Η διαφορά δεν σχετίζεται με ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου στην επιστολή της. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, παράλληλα με μια σημαντική αύξηση στην ανεργία, οδηγώντας σε σοβαρή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Παρ’ όλα ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μια συνολική μεταρρύθμιση που εγγυάται εξοικονόμηση ύψους 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018, αναφέρει η υπουργός.

Η υπουργός επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες στην Ευρώπη καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα επιδόματα. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα για τους άνω των 65 ετών είναι 9.000 ευρώ στη χώρα έναντι 20.000 ευρώ στην ευρωζώνη. «Πώς θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να είναι οι υπεργενναιόδωρες συντάξεις όταν το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερα από 660 ευρώ το μήνα;» διερωτάται η Υπουργός Εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις