ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα δώσει στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Τι θα δώσει στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι πραγματοποιείται το σημερινό Eurogroup στοχεύοντας μόνο σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Από Φλεβάρη... καλοκαίρι: Οι επόμενες ημερομηνίες «κλειδί» για την Αθήνα

Αν όλα πάνε καλά μπορούμε να περιμένουμε μια συμφωνία στις 20 Μαρτίου που θα οδηγήσει σε μια εκταμίευση... μέχρι το καλοκαίρι, αφού όσες συγκλίσεις και εν μέρει συμφωνίες κι αν επιτευχθούν, οι τελικές υπογραφές που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδότησης προς την Αθήνα, θα πέσουν μόνον εφόσον έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες.

Προς το παρόν μένει να αποσαφηνιστεί πλήρως το ύψος των περικοπών που απαιτείται από τους δανειστές να γίνουν στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο για το 2019, να συμφωνηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, οι αναπροσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, και όλα όσα συνιστούν από πέρυσι το ανοιχτό πακέτο της 2ης αξιολόγησης.

Σήμερα, με τις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να μην έχουν λιγοστέψει, η απόσταση δεν έχει γεφυρωθεί και μια νέα ημερομηνία για την επιστροφή του κουαρτέτου είναι... τα μόνα καλά νέα που θα μπορούσαμε να περιμένουμε.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία και εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες, πάμε για μια συμφωνία με όλους τους «παίκτες» (συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ) εντός του προγράμματος... στο Eurogroup του Απριλίου.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την προσδοκία... χρειάζεται στο σημερινό Eurogroup, να συμφωνήσουν δηλαδή όλες οι πλευρές ότι είναι πρόθυμες να καταλήξουν σε συμφωνία με το υπάρχον πλαίσιο, όπως το έχει διαμορφώσει η ομάδα Dijsselbloem – Wiser.

Συμφωνία χωρίς αντάλλαγμα

Να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να λάβει κάτι ως αντάλλαγμα, επί του πλαισίου το οποίο θα αποτελέσει βάση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το οποίο έχει εν πολλοίς διαμορφωθεί με βάση την έκθεση του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση εστάλη από τον επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG), Thomas Wieser ο οποίος σε συνέντευξή του σημείωσε πως η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018. Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Τι θα δώσει ο Τσακαλώτος

Πιο συγκεκριμένα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να δώσει πράσινο φως για υποχωρήσεις σε καυτά θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό αλλά και το αφορολόγητο που θα πρέπει (μαζί με άλλα μέτρα) να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019- 2020 με "αντάλλαγμα" παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα (μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα "χαράτσια", καθώς και νέο κοινωνικό επίδομα).

Επίσης οι θεσμοί επιμένουν και σε άλλες παρεμβάσεις για να κλείσει το "κενό" έως 300 εκατ. ευρώ για το 2018 οι οποίες προτείνεται να καλυφθούν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και από άλλες περικοπές.

Αν όλα πάνε καλά, τότε τα κλιμάκια των θεσμών στην Aθήνα θα πρέπει να καταλήξουν σε μία πρώτη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία "απαιτεί" την οριστικοποίηση των άρθρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων (κάποια από τα οποία μαζί με τον κόφτη θα ζητηθεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων) και την συμφωνία με το ΔΝΤ (νέο MEFP αν μετέχει με δάνειο). Μετά θα μπορεί η συζήτηση να επιστρέψει σε επίπεδο Eurogroup που θα λάβει την τελική πολιτική απόφαση

Οι επόμενες ημερομηνίες «κλειδί», είναι η σύνοδος των ΥΠΟΙΚ στις 20 Μαρτίου, αλλά και οι εκλογές στις 15/3 στην Ολλανδία και τον Μάιο στη Γαλλία.

Σχετικές ειδήσεις