ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Είναι καλό που οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Είναι καλό που οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα

Στην επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αφού η ελληνική κυβέρνηση είπε για μία ακόμη φορά «ναι» στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, εστίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τέλος του σημερινού (20/2) Eurogroup.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Είναι πολύ ικανοποιητικό που χώρες που είναι σε πρόγραμμα έχουν πετύχει και είναι πλέον στις αγορές. Η προσέγγισή μας, έχει αποτελέσματα. Στις 4 χώρες που ήταν σε πρόγραμμα υπάρχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μόνο η Ελλάδα είναι ακόμα σε πρόγραμμα, όμως είναι καλό που οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας: «Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία. Το βασικό σημείο είναι τον Ιούλιο, όμως θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη, ώστε οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Καταλήγοντας, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Σήμερα η Ελλάδα πλήρωσε στον ESM 2 δισ. ευρώ. Έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Είχαμε δώσει 4,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση 2 τραπεζών και είχε συμφωνηθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μια θυγατρική και τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για να πληρώσουν τον ESM. Είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι αυτό που συμφωνούμε γίνεται και μειώνει το χρέος κατά 2 δισ., ενώ αυξάνει το δυναμικό δανεισμού του ESM, που είναι καλό για την ευρωζώνη».