ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί – Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί – Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις

Για θετική εξέλιξη αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές Αρχές. Θα υπάρξει κανονισμός, μια αλλαγή πέρα από τη λιτότητα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία στην Αθήνα, τότε οι δύο πλευρές θα μπουν στις τελικές πολιτικές συζητήσεις.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. «Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν τις δύο πλευρές σε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

«Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι συζητήσεις είναι πολύ ανοιχτές, ώστε να βρούμε μια ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αν υπάρξει μια συνολική συμφωνία σε αυτό το πακέτο μέτρων/μεταρρυθμίσεων θα δούμε επίσης τα δημοσιονομικά και το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχουμε δεσμευθεί», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σχετικές ειδήσεις